SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ
Beslenme ve Diyetetik
SB 410 | Ders Tanıtım Bilgileri
Dersin Adı |
Sağlık Bilimlerinde Girişimcilik ve İnovasyon
|
Kodu
|
Yarıyıl
|
Teori
(saat/hafta) |
Uygulama/Lab
(saat/hafta) |
Yerel Kredi
|
AKTS
|
SB 410
|
Güz/Bahar
|
3
|
0
|
3
|
4
|
Ön-Koşul(lar) |
Yok
|
|||||
Dersin Dili |
Türkçe
|
|||||
Dersin Türü |
Seçmeli
|
|||||
Dersin Düzeyi |
Lisans
|
|||||
Dersin Veriliş Şekli | - | |||||
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri | TartışmaGrup çalışmasıAnlatım / Sunum | |||||
Dersin Koordinatörü | ||||||
Öğretim Eleman(lar)ı | ||||||
Yardımcı(ları) |
Dersin Amacı | Bu dersin sonunda öğrencilerin, sağlık bilimlerinde yenilikçi ve yaratıcı düşünmenin önemini kavraması, inovasyon ve girişimcilik konusunda gerekli olan bilgi ve becerilere sahip olmaları amaçlanmaktadır. |
Öğrenme Çıktıları |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Ders Tanımı | Bu ders, sağlık bilimlerinde inovasyon ve girişimciliğin tanımı ve önemi, yaratıcı ve yenilikçi düşünme, sağlık bilimlerinde inovasyon ve girişimcilikle ilgili konuları kapsar. |
|
Temel Ders | |
Uzmanlık/Alan Dersleri | ||
Destek Dersleri | ||
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri | ||
Aktarılabilir Beceri Dersleri |
HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Dersin tanıtımı Değişim,Sağlıkta değişimin gereği | Aslan Ö., Boz C., Cerit M. (2018). Sağlık inovasyonu üzerine kavramsal bir çerçeve ve sağlıkta dönüşüm programı. Social Sciences Studies Journal 4(15):786-798. https://www.researchgate.net/publication/330104725_SAGLIK_INOVASYONU_UZERINE_KAVRAMSAL_BIR_CERCEVE_VE_SAGLIKTA_DONUSUM_PROGRAM |
2 | İnovasyon kavramı | Şen N. (2017). İnovasyon ve Girişimcilik. Elçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü http://acikerisimarsiv.selcuk.edu.tr:8080/xmlui/bitstream/handle/123456789/7473/471198.pdf?sequence=1&isAllowed=y |
3 | Dünyada ve Türkiye’de Sağlık Bilimleri Alanında İnovasyonun yeri ve örnekler | Yeliz Doğan Merih. (2018). İnovatif Hemşirelerin Yol Haritası. Nobel Tıp Kitabevleri. ss: 1-32 Memişoğlu D., Kalkan B. (2016). Sağlık Hizmetlerinde Yönetişim, İnovasyon Ve Türkiye. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi C.21, S.2, s.645-665. https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/195319 |
4 | Yaratıcı ve Yenilikçi Düşünme | Yeşilyurt E. (2020). Yaratıcılık ve Yaratıcı Düşünme: Tüm Boyut ve Paydaşlarıyla Kapsayıcı bir Derleme Çalışması. Uluslararası Toplum Araştırmaları Dergisi. DOI: 10.26466/opus.662721 https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/1083219 |
5 | İnovasyon Süreci | Yeliz Doğan Merih. (2018). İnovatif Hemşirelerin Yol Haritası. Nobel Tıp Kitabevleri. ss:35-42 Deniz S., Çimen M. (2016). Sağlık Kuruluşlarında İnovasyon Aracı Olarak Altı Sigma. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi Cilt: 9 Sayı: 42 https://www.sosyalarastirmalar.com/cilt9/sayi42_pdf/6iksisat_kamu_isletme/deniz_serkan_mesutcimen.pdf |
6 | Sağlık Bilimlerinde İnovasyonu etkileyen faktörler | Avcı, P. (2017). Sağlık Örgütlerinde İnovasyon. Kırklareli Üniversitesi İktisadi ve İdar Bilimler Fakültesi Dergisi Cilt:6 Sayı:5 https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/369634 Şengün H. (2016). Sağlık Hizmetleri Sunumunda İnovasyon. Med Bull Haseki 54:194-8. DOI: 10.4274/haseki.3057 http://cms.galenos.com.tr/Uploads/Article_15368/194-198.pdf Kartal H., Kantek F. (2018). Hemşirelikte İnovasyon Örnekleri. Sağlık ve Hemşirelik Yönetimi Dergisi. 1(5) https://jag.journalagent.com/shyd/pdfs/SHYD_5_1_57_63.pdf |
7 | Fikir üretme ve patent alma süreci | Yeliz Doğan Merih. (2018). İnovatif Hemşirelerin Yol Haritası. Nobel Tıp Kitabevleri. ss:49-60 Çalışkan M.G. (2011). Türkiye’de ve Dünyada Patent Süreçleri ve Bu Süreçlerin Patent Sistemine Etkisi. Türk Patent Enstitüsü Patent Dairesi Başkanlığı. https://www.teknolojitransferi.gov.tr/TeknolojiTransferPlatformu/resources/temp/DF9EB5A9-9D4B-4535-BA3D-EFC609211EF3.pdf;jsessionid=C9BE1E944C53BF9D03834B9E3A5F016A |
8 | Faydalı model ve patent alma süreci | Yeliz Doğan Merih. (2018). İnovatif Hemşirelerin Yol Haritası. Nobel Tıp Kitabevleri. s: 65-85 Türk Patent ve Marka Kurumu. Patent/Faydalı Model. (2017). https://www.turkpatent.gov.tr/TURKPATENT/resources/temp/AF964193-C9F5-4B27-94D8-0CF5354EBA1D.pdf |
9 | İnovatif ürünlerde koruma ve yasal süreçler | Yeliz Doğan Merih. (2018). İnovatif Hemşirelerin Yol Haritası. Nobel Tıp Kitabevleri. ss: 85-99 |
10 | Faydalı model planlama | |
11 | Faydalı model planlama | |
12 | Faydalı model planlama | |
13 | Faydalı model planlama | |
14 | Öğrenci sunumları | |
15 | Dersin gözden geçirilmesi | |
16 | Dersin gözden geçirilmesi |
Ders Kitabı | Yeliz Doğan Merih. (2018). İnovatif Hemşirelerin Yol Haritası. Nobel Tıp Kitabevleri. ISBN9786053353935 |
Önerilen Okumalar/Materyaller |
|
DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Katkı Payı % |
Katılım |
1
|
10
|
Laboratuvar / Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | ||
Portfolyo | ||
Ödev |
1
|
20
|
Sunum / Jüri Önünde Sunum |
1
|
20
|
Proje | ||
Seminer/Çalıştay | ||
Sözlü Sınav | ||
Ara Sınav | ||
Final Sınavı |
1
|
50
|
Toplam |
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı |
3
|
50
|
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı |
1
|
50
|
Toplam |
AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|
Teorik Ders Saati (Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati) |
16
|
3
|
48
|
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati (Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati) |
16
|
0
|
|
Sınıf Dışı Ders Çalışması |
0
|
||
Arazi Çalışması |
0
|
||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği |
0
|
||
Portfolyo |
0
|
||
Ödev |
1
|
15
|
15
|
Sunum / Jüri Önünde Sunum |
1
|
15
|
15
|
Proje |
0
|
||
Seminer/Çalıştay |
0
|
||
Sözlü Sınav |
0
|
||
Ara Sınavlar |
0
|
||
Final Sınavı |
1
|
42
|
42
|
Toplam |
120
|
DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ
#
|
Program Yeterlilikleri / Çıktıları |
* Katkı Düzeyi
|
||||
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
||
1 | Diyetisyenlik mesleğinin gerektirdiği temel, sağlık ve sosyal bilimlere ait kanıta dayalı mesleki bilgileri meslek yaşamı boyunca etkin bir şekilde kullanır. |
|||||
2 | Edinmiş olduğu bilgileri toplumun sağlık düzeyini ve yaşam kalitesini yükseltmek için kullanma becerisine sahip olur. |
|||||
3 | Bireysel olarak etkin bir şekilde çalışabilme ve ekip içi multidisipliner çalışmalarda sorumluluk alma becerisi kazanır. |
|||||
4 | Beslenme ve Diyetetiğin farklı alanlarında karşılaşabileceği problemleri saptar, tanımlar, yorumlar, karar verir ve çözüme kavuşturur. |
|||||
5 | Sağlıklı ve/veya hasta bireyin fizyolojik, çevresel, sosyo-kültürel gereksinimlerine uygun olarak bireye özgü mesleki bilgilerini uygular. |
|||||
6 | Alanında kendini geliştirmede doğru ve güvenilir bilgiyi ve çağdaş bilişim teknolojilerini kullanarak kendini sürekli geliştirir. |
|||||
7 | Beslenme ve Diyetetik alanı ile ilgili mesleki konularda ulusal ve uluslararası düzeyde sözlü ve yazılı olarak iletişim kurma becerisi edinir. |
|||||
8 | Beslenme ve Diyetetik alanında araştırma yaparken verilerin toplanması, yorumlanması ve sonuçların değerlendirilmesi aşamalarında, toplumsal, bilimsel ve etik değerlere uygun davranır. |
|||||
9 | Ulusal ve uluslararası düzeyde bireysel ve toplumsal beslenme önerilerinin geliştirilmesi, besin ve beslenme plan ve politikalarının oluşturulması konusunda bilgi ve uygulamaya yönelik beceri edinir. |
|||||
10 | Görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasal çerçevede mesleki etik bilincine uygun davranır. Meslektaşlarına ve topluma örnek olur. |
*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest