Bizi takip edin
|
EN

SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ

Beslenme ve Diyetetik

SB 410 | Ders Tanıtım Bilgileri

Dersin Adı
Sağlık Bilimlerinde Girişimcilik ve İnovasyon
Kodu
Yarıyıl
Teori
(saat/hafta)
Uygulama/Lab
(saat/hafta)
Yerel Kredi
AKTS
SB 410
Güz/Bahar
3
0
3
4

Ön-Koşul(lar)
Yok
Dersin Dili
Türkçe
Dersin Türü
Seçmeli
Dersin Düzeyi
Lisans
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri Tartışma
Grup çalışması
Anlatım / Sunum
Dersin Koordinatörü
Öğretim Eleman(lar)ı
Yardımcı(ları)
Dersin Amacı Bu dersin sonunda öğrencilerin, sağlık bilimlerinde yenilikçi ve yaratıcı düşünmenin önemini kavraması, inovasyon ve girişimcilik konusunda gerekli olan bilgi ve becerilere sahip olmaları amaçlanmaktadır.
Öğrenme Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
  • Bu dersi başarıyla tamamlayan öğrenciler,
  • yenilikçi ve yaratıcı düşünme tekniklerini tanımlayabilecektir,
  • inovasyon kavramını tanımlayabilecektir,
  • inovasyon sürecinin temel öğelerini açıklayabilecektir,
  • sağlık bilimlerinde yaratıcılık ile ilgili son uygulamaları açıklayabilecektir,
  • patent alma sürecinin basamaklarını sıralayabilecektir,
  • sağlık alanında faydalı bir model planlayabilecektir.
Ders Tanımı Bu ders, sağlık bilimlerinde inovasyon ve girişimciliğin tanımı ve önemi, yaratıcı ve yenilikçi düşünme, sağlık bilimlerinde inovasyon ve girişimcilikle ilgili konuları kapsar.

 



Dersin Kategorisi

Temel Ders
Uzmanlık/Alan Dersleri
Destek Dersleri
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri

 

HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Konular Ön Hazırlık
1 Dersin tanıtımı Değişim,Sağlıkta değişimin gereği Aslan Ö., Boz C., Cerit M. (2018). Sağlık inovasyonu üzerine kavramsal bir çerçeve ve sağlıkta dönüşüm programı. Social Sciences Studies Journal 4(15):786-798. https://www.researchgate.net/publication/330104725_SAGLIK_INOVASYONU_UZERINE_KAVRAMSAL_BIR_CERCEVE_VE_SAGLIKTA_DONUSUM_PROGRAM
2 İnovasyon kavramı Şen N. (2017). İnovasyon ve Girişimcilik. Elçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü http://acikerisimarsiv.selcuk.edu.tr:8080/xmlui/bitstream/handle/123456789/7473/471198.pdf?sequence=1&isAllowed=y
3 Dünyada ve Türkiye’de Sağlık Bilimleri Alanında İnovasyonun yeri ve örnekler Yeliz Doğan Merih. (2018). İnovatif Hemşirelerin Yol Haritası. Nobel Tıp Kitabevleri. ss: 1-32 Memişoğlu D., Kalkan B. (2016). Sağlık Hizmetlerinde Yönetişim, İnovasyon Ve Türkiye. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi C.21, S.2, s.645-665. https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/195319
4 Yaratıcı ve Yenilikçi Düşünme Yeşilyurt E. (2020). Yaratıcılık ve Yaratıcı Düşünme: Tüm Boyut ve Paydaşlarıyla Kapsayıcı bir Derleme Çalışması. Uluslararası Toplum Araştırmaları Dergisi. DOI: 10.26466/opus.662721 https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/1083219
5 İnovasyon Süreci Yeliz Doğan Merih. (2018). İnovatif Hemşirelerin Yol Haritası. Nobel Tıp Kitabevleri. ss:35-42 Deniz S., Çimen M. (2016). Sağlık Kuruluşlarında İnovasyon Aracı Olarak Altı Sigma. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi Cilt: 9 Sayı: 42 https://www.sosyalarastirmalar.com/cilt9/sayi42_pdf/6iksisat_kamu_isletme/deniz_serkan_mesutcimen.pdf
6 Sağlık Bilimlerinde İnovasyonu etkileyen faktörler Avcı, P. (2017). Sağlık Örgütlerinde İnovasyon. Kırklareli Üniversitesi İktisadi ve İdar Bilimler Fakültesi Dergisi Cilt:6 Sayı:5 https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/369634 Şengün H. (2016). Sağlık Hizmetleri Sunumunda İnovasyon. Med Bull Haseki 54:194-8. DOI: 10.4274/haseki.3057 http://cms.galenos.com.tr/Uploads/Article_15368/194-198.pdf Kartal H., Kantek F. (2018). Hemşirelikte İnovasyon Örnekleri. Sağlık ve Hemşirelik Yönetimi Dergisi. 1(5) https://jag.journalagent.com/shyd/pdfs/SHYD_5_1_57_63.pdf
7 Fikir üretme ve patent alma süreci Yeliz Doğan Merih. (2018). İnovatif Hemşirelerin Yol Haritası. Nobel Tıp Kitabevleri. ss:49-60 Çalışkan M.G. (2011). Türkiye’de ve Dünyada Patent Süreçleri ve Bu Süreçlerin Patent Sistemine Etkisi. Türk Patent Enstitüsü Patent Dairesi Başkanlığı. https://www.teknolojitransferi.gov.tr/TeknolojiTransferPlatformu/resources/temp/DF9EB5A9-9D4B-4535-BA3D-EFC609211EF3.pdf;jsessionid=C9BE1E944C53BF9D03834B9E3A5F016A
8 Faydalı model ve patent alma süreci Yeliz Doğan Merih. (2018). İnovatif Hemşirelerin Yol Haritası. Nobel Tıp Kitabevleri. s: 65-85 Türk Patent ve Marka Kurumu. Patent/Faydalı Model. (2017). https://www.turkpatent.gov.tr/TURKPATENT/resources/temp/AF964193-C9F5-4B27-94D8-0CF5354EBA1D.pdf
9 İnovatif ürünlerde koruma ve yasal süreçler Yeliz Doğan Merih. (2018). İnovatif Hemşirelerin Yol Haritası. Nobel Tıp Kitabevleri. ss: 85-99
10 Faydalı model planlama
11 Faydalı model planlama
12 Faydalı model planlama
13 Faydalı model planlama
14 Öğrenci sunumları
15 Dersin gözden geçirilmesi
16 Dersin gözden geçirilmesi

 

Ders Kitabı

Yeliz Doğan Merih. (2018). İnovatif Hemşirelerin Yol Haritası. Nobel Tıp Kitabevleri. ISBN9786053353935 

Önerilen Okumalar/Materyaller

 

DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Katkı Payı %
Katılım
1
10
Laboratuvar / Uygulama
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
Portfolyo
Ödev
1
20
Sunum / Jüri Önünde Sunum
1
20
Proje
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınav
Final Sınavı
1
50
Toplam

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
3
50
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
1
50
Toplam

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Süre (Saat) İş Yükü
Teorik Ders Saati
(Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati)
16
3
48
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati
(Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati)
16
0
Sınıf Dışı Ders Çalışması
0
Arazi Çalışması
0
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
0
Portfolyo
0
Ödev
1
15
15
Sunum / Jüri Önünde Sunum
1
15
15
Proje
0
Seminer/Çalıştay
0
Sözlü Sınav
0
Ara Sınavlar
0
Final Sınavı
1
42
42
    Toplam
120

 

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ

#
Program Yeterlilikleri / Çıktıları
* Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1

Diyetisyenlik mesleğinin gerektirdiği temel, sağlık ve sosyal bilimlere ait kanıta dayalı mesleki bilgileri meslek yaşamı boyunca etkin bir şekilde kullanır.

2

Edinmiş olduğu bilgileri toplumun sağlık düzeyini ve yaşam kalitesini yükseltmek için kullanma becerisine sahip olur.

3

Bireysel olarak etkin bir şekilde çalışabilme ve ekip içi multidisipliner çalışmalarda sorumluluk alma becerisi kazanır.

4

Beslenme ve Diyetetiğin farklı alanlarında karşılaşabileceği problemleri saptar, tanımlar, yorumlar, karar verir ve çözüme kavuşturur.

5

Sağlıklı ve/veya hasta bireyin fizyolojik, çevresel, sosyo-kültürel gereksinimlerine uygun olarak bireye özgü mesleki bilgilerini uygular.

6

Alanında kendini geliştirmede doğru ve güvenilir bilgiyi ve çağdaş bilişim teknolojilerini kullanarak kendini sürekli geliştirir.

7

Beslenme ve Diyetetik alanı ile ilgili mesleki konularda ulusal ve uluslararası düzeyde sözlü ve yazılı olarak iletişim kurma becerisi edinir.

8

Beslenme ve Diyetetik alanında araştırma yaparken verilerin toplanması, yorumlanması ve sonuçların değerlendirilmesi aşamalarında, toplumsal, bilimsel ve etik değerlere uygun davranır.

9

Ulusal ve uluslararası düzeyde bireysel ve toplumsal beslenme önerilerinin geliştirilmesi, besin ve beslenme plan ve politikalarının oluşturulması konusunda bilgi ve uygulamaya yönelik beceri edinir.

10

Görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasal çerçevede mesleki etik bilincine uygun davranır. Meslektaşlarına ve topluma örnek olur.

*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest

 


İzmir Ekonomi Üniversitesi
izto logo
İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı
kuruluşudur.
ieu logo

Sakarya Caddesi No:156
35330 Balçova - İzmir / TÜRKİYE

kampus izmir

Bizi Takip edin

İEU © Tüm hakları saklıdır.