SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ
Beslenme ve Diyetetik
Dersler
Bu derste, öğrencilerin yazılı ve sözlü iletişim araçlarını etkili ve doğru şekilde kullanması üzerinde durulacaktır. Derste anlama, anlatma, okuma ve yazma etkinliği üzerinde çalışma yapılarak, çeşitli sözlü ve yazılı anlatım türleri irdelenecek ve eleştirel bir bakış açısıyla incelenecektir. Yazılı anlatımın temeli olan noktalama işaretleri ve yazım kuralları sezdirilecek, etkili ve sağlam ifade için bu kuralların doğru kullanımı sağlanacaktır. Sözlü anlatımda ise öğrenci, beden dilini kullanma, vurgu ve tonlamaya özen gösterme, sunum yapma teknikleri gibi konularda donanımlı bir hale getirilecektir.
Temel dil becerileri olan okuma, yazma, dinleme ve konuşma becerilerini bütünleşik olarak başlangıç düzeyinde veren zorunlu İngilizce dersidir.
Bu ders, öğrencilerin üniversite hayatı ve kariyer hedefleri için gerekli becerileri tanımalarına yardımcı olacaktır. Bu beceriler arasında öz farkındalık, hedef belirleme, zaman yönetimi, etkili iletişim, farkındalık ve analitik düşünme yer alır. Ders ayrıca öğrencilerin bağımlılık ve zorbalık gibi sorunlara karşı farkındalıklarını da artıracaktır.
Bu ders, insan anatomisinde hareket, solunum, dolaşım ve sinir sistemlerinin özelliklerini, organların yerlerini ve görevlerini kapsamaktadır.
Bu dersin sonunda öğrencilerin hücre, kas-iskelet sistemi, dolaşım sistemi, kan, solunum sistemi, duyu ve sinir sistemi fizyolojisine yönelik fonksiyonel yapı ve işlevleri öğrenmeleri amaçlanmıştır.
Besinlerin sağlık, hijyen,ekonomik ve besin değerleri yönünden temel ilkelere uygun olarak hazırlanması ve pişirilmesi becerileri kazandırmaya yönelik bilgiler içermektedir.
Temel kimya ile ilgili genel tanımları, kavramları ve kuramları içerir.
Beslenme ve psikoloji arasındaki ilişkileri ortaya koyarak sağlıklı yeme davranışı kazanmaya yönelik bilgiler içermektedir.
Dersin içeriği, Atatürk önderliğinde Türk milletinin geçirdiği inkılap tarihini kapsamaktadır. Osmanlı Devleti'nin yıkılış sebepleri irdelenerek, fiilen yok olmuş bir devletten Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin nasıl kurulduğu belgeler ışığında değerlendirilmektedir. İlke ve inkılapların anlamı ve önemi üzerinde durularak yakın dönem tarihimiz aydınlatılmaya çalışılmaktadır. Geçmişten günümüze küresel sorunlar ve olası çözümleri tartışılmaktadır.
Temel dil becerileri olan okuma, yazma, dinleme ve konuşma becerilerini bütünleşik olarak başlangıç düzeyinde veren zorunlu İngilizce dersidir.
Bu ders, insan anatomisinde sindirim, ürogenital ve otonom sinir sistemlerinin özelliklerini, organların yerlerini ve görevlerini kapsamaktadır.
Bu dersin sonunda öğrencilerin endokrin sistem, gastrointestinal sistem, metabolizma, boşaltım sistemi ve üreme sisteminin fonksiyonel yapı ve işlevlerini kavramaları; yaşlanmanın metabolizma ve insan fizyolojisi üzerine yaptığı etkileri öğrenmeleri amaçlanmıştır.
Beslenme ve Diyetetik bilimi ile diyetisyenlik mesleğinin etik koşullarda tanıtılmasını, enerji metabolizmasını ve makrobesin öğelerinin vücut çalışmasındaki görevlerini, özelliklerini, bulundukları besinleri, bu besinlerin özelliklerini, kullanım şekillerini, birbirleri ile olan etkileşimlerini içerir.
Su ve mikro besin öğelerinin (vitaminler, mineraller) vücut çalışmasındaki görevlerini, özelliklerini, bulundukları besinleri, bu besinlerin özelliklerini, kullanım şekillerini içerir.
Bu ders hücrenin yapısını, organellerini ve hücrelerin birbirleri ile ilişkilerini, genetik materyalin yapısal özelliklerini ve replikasyon mekanizmasını, genetik kod ve genetik kontrol mekanizmalarını, insan kalıtım modellerinin tiplerini ve özelliklerini ve beslenme bozukluklarında genetiğin önemini içermektedir.
Organik kimya ile ilgili tipik karbon bileşiklerini, adlandırılmalarını, sentez ve tepkimelerini içerir.
Bu ders, sağlık bilimleri alanınfaki öğrencilerinin gerçek yaşamdaki sağlık durumlarında etkileşim kurmak için uygun İngilizceyi kullanarak görevleri yönetmelerine ve yerine getirmelerine yardımcı olmak için tasarlanmıştır.
Bu ders, sağlık alanındaki öğrencilerinin dinleme, okuma ve yazma alanındaki iletişim ve organizasyon becerilerini arttırarak gelişmekte olan İngilizce pratik dil becerilerini ilerletmelerine olanak vermek için tasarlanmıştır.
Ders öğrencilerin gerçek hayat durumlarında İngilizce iletişim becerilerini kullanarak etkileşimde bulunmalarına hazırlamak için tasarlanmıştır.
Ders sağlık alanındaki öğrencilerinin İngilizce mesleki iletişim düzeyini geliştirmelerine yardımcı olmak için tasarlanmıştır.
Ders öğrencilerinin sağlık alanında görevleri yerine getirirken etkili yazmalarını sağlamak için tasarlanmıştır.
Bu ders, sağlık bilimleri öğrencilerinin hastaların geçmişini ve bulgularını sağlık bağlamında etkili ve profesyonel bir şekilde yazarak belgelemelerini ve açıklamalarını sağlamak için tasarlanmıştır.
Seçmeli Dersler
BES 350 Beslenme Hizmetleri Yönetimi
BES 351 Beslenme ve Genetik
BES 352 Antropoloji ve Beslenme
BES 353 Pedı̇atrı̇de ve Yetı̇şkı̇nlerde Enteral ve Parenteral Beslenme
BES 354 Sporcu Beslenmesi
BES 355 Beslenme ve İmmunite
BES 356 Farmakoloji: Besin İlaç Etkileşimi
BES 357 Besin Toksikolojisi
BES 358 Gıda Teknolojisi
BES 359 Besin Duyarlılığı ve Allerjilerde Beslenme
BES 360 Beslenme Davranışı Bozuklukları
BES 361 Doğumsal Metabolizma Hastalıklarında Beslenme
BES 362 Gıda Katkı Maddeler
IEU 200 Gönüllülük Çalışmaları
Bu ders, gönüllülük anlayışı ile ilgili kuramsal ve pratik süreçler temelinde, insani, toplumsal ve kültürel sorun ve değerler odaklı, sürdürülebilir projeler içerir.
İMT 310 Türk İşaret Dili*
Bu derste, Türk işaret dili tarihi, alfabe ve temel kavramlar öğretilir. Ders kapsamında, görsel bir dil olan işaret dili konusunda, işitme engeli bulunmayan kişilere, işitme engelli bireylere hastane, okul, mahkeme, karakol gibi farklı toplumsal ortamlarda yardımcı olabilecek temel düzeyde işaret dili bilgisi verilmektedir.
MI 370 Toplumsal Cinsiyet ve Medya
Medya toplumsal cinsiyetin ‘inşası’nda önemli bir rol oynar ve medya tarafından üretilen uygun cinsiyetin ne olduğunun popüler görüşleri aramızdaki iletişimi de şekillendirir. Bu ders toplumsal cinsiyetin görüntülerini ve medyadaki temsiliyetini araştırıp sorguluyor. Kültürel incelemeler, medya, film ve toplumsal cinsiyet çalışmalarından teoriler kullanarak toplumsal cinsiyetin farklı süreçlerine ve pratiklerine bakarken, özellikle kadınlık, erkeklik ve queer’lik kavramlarının etrafında dolaşıyor. Toplumsal cinsiyeti kimlik inşasının en önemli parçası olarak ele alacağız ve ırk, etnisite, sınıf ve cinsellik gibi kategorilerle kesişim noktalarını da inceleyerek toplumsal cinsiyetin medyadaki temsiliyetinin hayatımızdaki önemini kavrayacağız. Ders, ders anlatımı, gösterim ve tartışmalardan oluşacak ve güncel film, televizyon, reklam ve yeni medya örnekleri ile etkileşime geçeceğiz.
SB 230 Konuşma ve Sunma Becerileri
Bu ders, etkili konuşma ve sunma teknikleri hakkında teorik bilgi ve uygulamaları içerir.
SB 344 Hareket ve Dans
Bu ders, hareket ve dansın anlamı, işlevleri, sağlığa etkileri, iletişim, anlatım ve empati konularını kapsamaktadır.
SB 360 Engellilik Ve Toplum
Engellilik tüm hastalıklar, çocukluk ve yaşlılık gibi gelişimsel evreler ve gebelik gibi sağlıklı durumlarda dahi karşılaştığımız sosyokültürel bozukluklar ve yetersiz politikalar sebebi ile ortaya çıkan bir olgudur. Sağlık çalışanlarının bütüncül bir tedavi yaklaşım izlemesi için engelleri azaltabilecek ve iyileştirmeyi destekleyecek fiziksel ve çevresel düzenlemeler, engelli bireyin yasal hakları, aile yaşantısı ve sosyal uyum konularında bilgi sahibi olmaları ve engel grupları ile iletişim becerilerini geliştirmeleri önem taşımaktadır.
SB 410 Sağlık Bilimlerinde Girişimcilik ve İnovasyon
Bu ders, sağlık bilimlerinde inovasyon ve girişimciliğin tanımı ve önemi, yaratıcı ve yenilikçi düşünme, sağlık bilimlerinde inovasyon ve girişimcilikle ilgili konuları kapsar.
YMİ 460 İletişimde Dil ve Diksiyon*
Öğrenciler diksiyon ve telaffuzlarını kontrol etmeyi öğrenecek ve çeşitli konuşma formlarında uygulama yapacaktır.