SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ
Beslenme ve Diyetetik
MI 370 | Ders Tanıtım Bilgileri
Dersin Adı |
Toplumsal Cinsiyet ve Medya
|
Kodu
|
Yarıyıl
|
Teori
(saat/hafta) |
Uygulama/Lab
(saat/hafta) |
Yerel Kredi
|
AKTS
|
MI 370
|
Güz/Bahar
|
3
|
0
|
3
|
5
|
Ön-Koşul(lar) |
Yok
|
|||||
Dersin Dili |
Türkçe
|
|||||
Dersin Türü |
Seçmeli
|
|||||
Dersin Düzeyi |
-
|
|||||
Dersin Veriliş Şekli | - | |||||
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri | - | |||||
Dersin Koordinatörü | ||||||
Öğretim Eleman(lar)ı | - | |||||
Yardımcı(ları) | - |
Dersin Amacı | Bu ders toplumsal cinsiyete bir bilgi kategorisi olarak yaklaşarak toplumsal cinsiyetin medya tarafından nasıl “inşa” edildiğini anlamayı amaçlamaktadır. |
Öğrenme Çıktıları |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Ders Tanımı | Medya toplumsal cinsiyetin ‘inşası’nda önemli bir rol oynar ve medya tarafından üretilen uygun cinsiyetin ne olduğunun popüler görüşleri aramızdaki iletişimi de şekillendirir. Bu ders toplumsal cinsiyetin görüntülerini ve medyadaki temsiliyetini araştırıp sorguluyor. Kültürel incelemeler, medya, film ve toplumsal cinsiyet çalışmalarından teoriler kullanarak toplumsal cinsiyetin farklı süreçlerine ve pratiklerine bakarken, özellikle kadınlık, erkeklik ve queer’lik kavramlarının etrafında dolaşıyor. Toplumsal cinsiyeti kimlik inşasının en önemli parçası olarak ele alacağız ve ırk, etnisite, sınıf ve cinsellik gibi kategorilerle kesişim noktalarını da inceleyerek toplumsal cinsiyetin medyadaki temsiliyetinin hayatımızdaki önemini kavrayacağız. Ders, ders anlatımı, gösterim ve tartışmalardan oluşacak ve güncel film, televizyon, reklam ve yeni medya örnekleri ile etkileşime geçeceğiz. |
|
Temel Ders | |
Uzmanlık/Alan Dersleri | ||
Destek Dersleri | ||
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri | ||
Aktarılabilir Beceri Dersleri |
HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Giriş ve Ders Tanıtımı | |
2 | Toplumsal cinsiyet çalışmalarına giriş | Bell hooks, Giriş ve 1. Bölüm, Feminizm Herkes İçindir, BGST Yayınları Simone de Beauvoir, İkinci Cinsiyet, Koç Üniversitesi Yayınları |
3 | Toplumsal cinsiyet çalışmaları ve medya | N. Aysun Akıncı Yüksel, Giriş: Kavramların Peşinde, İletişimde Toplumsal Cinsiyete Dayalı Farklılıklar, Litera-Türk Academia Yayınları |
4 | Toplumsal cinsiyet tarihine giriş | Fatmagül Berktay, Giriş: Cinsiyetlendirilmiş Bir Tarihin ve Teorinin Peşinde ve Popüler Kültüründe Kadın Kurgusu,Tarihin Cinsiyeti, Metis Yayınları, 6. Basım Joan W. Scott, Feminist Tarihin Peşinde, BGST Yayınları, 2013 |
5 | Toplumsal cinsiyet tarihi ve temsiliyet | Fatmagül Berktay, Kadınların İnsan Hakları,Tarihin Cinsiyeti, Metis Yayınları, 6. Basım Anne Phillips, Demokrasinin Cinsiyeti, İletişim Yayınları |
6 | Film Gösterimi | Diren! Filmi (2015, ABD yapımı Suffragette) |
7 | Toplumsal cinsiyet ve medya temsiliyeti | N. Aysun Akıncı Yüksel, İletişimin Farklı Boyutları ve Toplumsal Cinsiyet, İletişimde Toplumsal Cinsiyete Dayalı Farklılıklar, Litera-Türk Academia Yayınları |
8 | Ara Sınav | |
9 | Postfeminizm, tüketici kültürü ve toplumsal cinsiyetin medyaya yansımaları | Süheyla Kırca, Popüler Feminizm: Türkiye ve Britanya’da Kadın Dergileri, Bağlam Yayıncılık, 2007 |
10 | Dördüncü dalga feminism ve sosyal medya | Bell hooks, Etnisite ve Toplumsal Cinsiyet, Feminizm Herkes İçindir, BGST Yayınları Elizabeth Wurzel, Kaltak: Sıradışı Kadınlara Övgü, İletişim Yayınları |
11 | Belgesel Gösterimi | Miss Representation Belgeseli (2011 ABD yapımı) |
12 | Toplumsal cinsiyet ve medya üzerine güncel tartışmalar | Güncel gazetelerde yer alan konular |
13 | Sunumlar | |
14 | Sunumlar | |
15 | Dönem Değerlendirmesi | |
16 | Final |
Ders Kitabı | Bell hooks, Feminizm Herkes İçindir, BGST Yayınları, 2012, ISBN: 9789756165492
N. Aysun Akıncı Yüksel, İletişimde Topumsal Cinsiyete Dayalı Farklılıklar, Litera-Türk Academia Yayınları, 2016, ISBN: 978-605-337-099-4 |
Önerilen Okumalar/Materyaller | Yukarıda belirtilmiştir |
DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Katkı Payı % |
Katılım |
1
|
10
|
Laboratuvar / Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | ||
Portfolyo | ||
Ödev | ||
Sunum / Jüri Önünde Sunum |
1
|
20
|
Proje | ||
Seminer/Çalıştay | ||
Sözlü Sınav | ||
Ara Sınav |
1
|
30
|
Final Sınavı |
1
|
40
|
Toplam |
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı |
3
|
60
|
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı |
1
|
40
|
Toplam |
AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|
Teorik Ders Saati (Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati) |
16
|
3
|
48
|
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati (Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati) |
16
|
0
|
|
Sınıf Dışı Ders Çalışması |
16
|
3
|
48
|
Arazi Çalışması |
0
|
||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği |
0
|
||
Portfolyo |
0
|
||
Ödev |
0
|
||
Sunum / Jüri Önünde Sunum |
1
|
4
|
4
|
Proje |
0
|
||
Seminer/Çalıştay |
0
|
||
Sözlü Sınav |
0
|
||
Ara Sınavlar |
1
|
5
|
5
|
Final Sınavı |
1
|
5
|
5
|
Toplam |
110
|
DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ
#
|
Program Yeterlilikleri / Çıktıları |
* Katkı Düzeyi
|
||||
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
||
1 | Diyetisyenlik mesleğinin gerektirdiği temel, sağlık ve sosyal bilimlere ait kanıta dayalı mesleki bilgileri meslek yaşamı boyunca etkin bir şekilde kullanır. |
|||||
2 | Edinmiş olduğu bilgileri toplumun sağlık düzeyini ve yaşam kalitesini yükseltmek için kullanma becerisine sahip olur. |
|||||
3 | Bireysel olarak etkin bir şekilde çalışabilme ve ekip içi multidisipliner çalışmalarda sorumluluk alma becerisi kazanır. |
|||||
4 | Beslenme ve Diyetetiğin farklı alanlarında karşılaşabileceği problemleri saptar, tanımlar, yorumlar, karar verir ve çözüme kavuşturur. |
|||||
5 | Sağlıklı ve/veya hasta bireyin fizyolojik, çevresel, sosyo-kültürel gereksinimlerine uygun olarak bireye özgü mesleki bilgilerini uygular. |
|||||
6 | Alanında kendini geliştirmede doğru ve güvenilir bilgiyi ve çağdaş bilişim teknolojilerini kullanarak kendini sürekli geliştirir. |
|||||
7 | Beslenme ve Diyetetik alanı ile ilgili mesleki konularda ulusal ve uluslararası düzeyde sözlü ve yazılı olarak iletişim kurma becerisi edinir. |
|||||
8 | Beslenme ve Diyetetik alanında araştırma yaparken verilerin toplanması, yorumlanması ve sonuçların değerlendirilmesi aşamalarında, toplumsal, bilimsel ve etik değerlere uygun davranır. |
|||||
9 | Ulusal ve uluslararası düzeyde bireysel ve toplumsal beslenme önerilerinin geliştirilmesi, besin ve beslenme plan ve politikalarının oluşturulması konusunda bilgi ve uygulamaya yönelik beceri edinir. |
|||||
10 | Görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasal çerçevede mesleki etik bilincine uygun davranır. Meslektaşlarına ve topluma örnek olur. |
*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest