SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ
Beslenme ve Diyetetik
BES 112 | Ders Tanıtım Bilgileri
Dersin Adı |
Organik Kimya Laboratuvarı
|
Kodu
|
Yarıyıl
|
Teori
(saat/hafta) |
Uygulama/Lab
(saat/hafta) |
Yerel Kredi
|
AKTS
|
BES 112
|
Bahar
|
2
|
2
|
3
|
4
|
Ön-Koşul(lar) |
Yok
|
|||||
Dersin Dili |
Türkçe
|
|||||
Dersin Türü |
Zorunlu
|
|||||
Dersin Düzeyi |
Lisans
|
|||||
Dersin Veriliş Şekli | - | |||||
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri | TartışmaSoru & CevapAnlatım / SunumSaha Çalışması / Uygulama | |||||
Dersin Koordinatörü | ||||||
Öğretim Eleman(lar)ı | ||||||
Yardımcı(ları) | - |
Dersin Amacı | Organik Kimya ile ilgili temel kavramları, kuramları ve yasaları kavratarak problem çözme ve doğru düşünme yeteneğini geliştirmek. |
Öğrenme Çıktıları |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Ders Tanımı | Organik kimya ile ilgili tipik karbon bileşiklerini, adlandırılmalarını, sentez ve tepkimelerini içerir. |
|
Temel Ders |
X
|
Uzmanlık/Alan Dersleri | ||
Destek Dersleri | ||
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri | ||
Aktarılabilir Beceri Dersleri |
HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Organik kimyaya giriş | Organik Kimya: Graham Solomons, Craig Fryhle, Çeviri Editörü: Cavit Uyanık ISBN :9789750407390 Sy. 2-48 |
2 | Bağlanma ve izomerlik | Organik Kimya: Graham Solomons, Craig Fryhle, Çeviri Editörü: Cavit Uyanık ISBN :9789750407390 Sy. 55-104 |
3 | Alkanlar ve Halkalı Alkanlar: Konformasyon İzomerisi ve Geometrik İzomeri | Organik Kimya: Graham Solomons, Craig Fryhle, Çeviri Editörü: Cavit Uyanık ISBN :9789750407390 Sy. 142-191 |
4 | Alkenler ve Alkinler | Organik Kimya: Graham Solomons, Craig Fryhle, Çeviri Editörü: Cavit Uyanık ISBN :9789750407390 Sy. 291-391 |
5 | Aromatik Bileşikler | Organik Kimya: Graham Solomons, Craig Fryhle, Çeviri Editörü: Cavit Uyanık ISBN :9789750407390 Sy. 626-720 |
6 | Stereoizomerlik Organik Halojen Bileşikler | Organik Kimya: Graham Solomons, Craig Fryhle, Çeviri Editörü: Cavit Uyanık ISBN :9789750407390 Sy. 191-239 |
7 | ARA SINAV | |
8 | Yer Değiştirme ve Ayrılma Tepkimeleri | Organik Kimya: Graham Solomons, Craig Fryhle, Çeviri Editörü: Cavit Uyanık ISBN :9789750407390 Sy. 239-291 |
9 | Alkoller, Fenoller | Organik Kimya: Graham Solomons, Craig Fryhle, Çeviri Editörü: Cavit Uyanık ISBN :9789750407390 Sy. 498-542 |
10 | Eter ve Epoksitler | Organik Kimya: Graham Solomons, Craig Fryhle, Çeviri Editörü: Cavit Uyanık ISBN :9789750407390 Sy. 542-581 |
11 | Aldehitler ve ketonlar | Organik Kimya: Graham Solomons, Craig Fryhle, Çeviri Editörü: Cavit Uyanık ISBN :9789750407390 Sy. 720-771 |
12 | Karboksilik asitler ve türevleri | Organik Kimya: Graham Solomons, Craig Fryhle, Çeviri Editörü: Cavit Uyanık ISBN :9789750407390 Sy. 771-821 |
13 | Karbohidratlar, lipitler | Organik Kimya: Graham Solomons, Craig Fryhle, Çeviri Editörü: Cavit Uyanık ISBN :9789750407390 Sy. 979-1060 |
14 | Amino Asitler, Peptitler ve Proteinler | Organik Kimya: Graham Solomons, Craig Fryhle, Çeviri Editörü: Cavit Uyanık ISBN :9789750407390 Sy. 1060-1105 |
15 | Dönemin Gözden Geçirilmesi | |
16 | FİNAL SINAVI |
Ders Kitabı | 1- Organik Kimya: Graham Solomons, Craig Fryhle, Çeviri Editörü Cavit Uyanık .2016 ISBN :9789750407390 2- Organik Kimya (Türkçe çeviri), Tahsin Uyar, Recai İnam Palme Yayıncılık, 12. Baskı, Ankara, 2011. 3- Organik Kimya - Kısa ve Öz (Türkçe çeviri), Gürol Okay , Yılmaz Yıldırır, Bilim Yayıncılık, Ankara, 2009 |
Önerilen Okumalar/Materyaller |
DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Katkı Payı % |
Katılım |
1
|
10
|
Laboratuvar / Uygulama |
1
|
10
|
Arazi Çalışması | ||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | ||
Portfolyo | ||
Ödev |
1
|
10
|
Sunum / Jüri Önünde Sunum | ||
Proje | ||
Seminer/Çalıştay | ||
Sözlü Sınav | ||
Ara Sınav |
1
|
30
|
Final Sınavı |
1
|
40
|
Toplam |
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı |
4
|
60
|
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı |
1
|
40
|
Toplam |
AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|
Teorik Ders Saati (Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati) |
16
|
2
|
32
|
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati (Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati) |
16
|
2
|
32
|
Sınıf Dışı Ders Çalışması |
14
|
2
|
28
|
Arazi Çalışması |
0
|
||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği |
0
|
||
Portfolyo |
0
|
||
Ödev |
1
|
10
|
10
|
Sunum / Jüri Önünde Sunum |
0
|
||
Proje |
0
|
||
Seminer/Çalıştay |
0
|
||
Sözlü Sınav |
0
|
||
Ara Sınavlar |
1
|
8
|
8
|
Final Sınavı |
1
|
10
|
10
|
Toplam |
120
|
DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ
#
|
Program Yeterlilikleri / Çıktıları |
* Katkı Düzeyi
|
||||
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
||
1 | Diyetisyenlik mesleğinin gerektirdiği temel, sağlık ve sosyal bilimlere ait kanıta dayalı mesleki bilgileri meslek yaşamı boyunca etkin bir şekilde kullanır. |
X | ||||
2 | Edinmiş olduğu bilgileri toplumun sağlık düzeyini ve yaşam kalitesini yükseltmek için kullanma becerisine sahip olur. |
X | ||||
3 | Bireysel olarak etkin bir şekilde çalışabilme ve ekip içi multidisipliner çalışmalarda sorumluluk alma becerisi kazanır. |
|||||
4 | Beslenme ve Diyetetiğin farklı alanlarında karşılaşabileceği problemleri saptar, tanımlar, yorumlar, karar verir ve çözüme kavuşturur. |
X | ||||
5 | Sağlıklı ve/veya hasta bireyin fizyolojik, çevresel, sosyo-kültürel gereksinimlerine uygun olarak bireye özgü mesleki bilgilerini uygular. |
X | ||||
6 | Alanında kendini geliştirmede doğru ve güvenilir bilgiyi ve çağdaş bilişim teknolojilerini kullanarak kendini sürekli geliştirir. |
X | ||||
7 | Beslenme ve Diyetetik alanı ile ilgili mesleki konularda ulusal ve uluslararası düzeyde sözlü ve yazılı olarak iletişim kurma becerisi edinir. |
|||||
8 | Beslenme ve Diyetetik alanında araştırma yaparken verilerin toplanması, yorumlanması ve sonuçların değerlendirilmesi aşamalarında, toplumsal, bilimsel ve etik değerlere uygun davranır. |
|||||
9 | Ulusal ve uluslararası düzeyde bireysel ve toplumsal beslenme önerilerinin geliştirilmesi, besin ve beslenme plan ve politikalarının oluşturulması konusunda bilgi ve uygulamaya yönelik beceri edinir. |
|||||
10 | Görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasal çerçevede mesleki etik bilincine uygun davranır. Meslektaşlarına ve topluma örnek olur. |
*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest