Bizi takip edin
|
EN

SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ

Beslenme ve Diyetetik

BES 110 | Ders Tanıtım Bilgileri

Dersin Adı
Tıbbi Biyoloji ve Genetik
Kodu
Yarıyıl
Teori
(saat/hafta)
Uygulama/Lab
(saat/hafta)
Yerel Kredi
AKTS
BES 110
Bahar
3
0
3
3

Ön-Koşul(lar)
Yok
Dersin Dili
Türkçe
Dersin Türü
Zorunlu
Dersin Düzeyi
Lisans
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri Tartışma
Soru & Cevap
Anlatım / Sunum
Dersin Koordinatörü
Öğretim Eleman(lar)ı
Yardımcı(ları) -
Dersin Amacı Bu ders, canlıların sınıflandırılmasını, hücrenin yapısı, organelleri ve hücrelerin birbirleri ile ilişkilerini, enerji metabolizmasını, genetik kontrol mekanizmalarını, insan kalıtım modellerinin tiplerini, özelliklerini ve beslenme bozukluklarında genetiğin önemini öğretmeyi amaçlar.
Öğrenme Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
  • Canlıların sınıflandırılmasını ayırt edebilecektir.
  • Hücrenin biyolojik moleküllerini açıklayabilecektir.
  • Hücrenin organellerini ve özelliklerini açıklayabilecektir.
  • Hücrede enerji metabolizmasını açıklayabilecektir.
  • Kromozomun yapısı, protein sentezi ve mutasyon çeşitlerini tanımlayabilecektir.
  • Nütrigenetik ve nütrigenomik konularını anlatabilecektir.
Ders Tanımı Bu ders hücrenin yapısını, organellerini ve hücrelerin birbirleri ile ilişkilerini, genetik materyalin yapısal özelliklerini ve replikasyon mekanizmasını, genetik kod ve genetik kontrol mekanizmalarını, insan kalıtım modellerinin tiplerini ve özelliklerini ve beslenme bozukluklarında genetiğin önemini içermektedir.

 



Dersin Kategorisi

Temel Ders
X
Uzmanlık/Alan Dersleri
Destek Dersleri
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri

 

HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Konular Ön Hazırlık
1 Canlılar sistemi Güzel Aİ, Pazarbaşı A, Alptekin D, Kasap H, et al(ed), Tıbbi Biyoloji ve Genetik, 4. Basım, Akademisyen Kitapevi, 2021.ISBN: 9786059354387. Sy. 5-24
2 Biyomoleküller Güzel Aİ, Pazarbaşı A, Alptekin D, Kasap H, et al(ed), Tıbbi Biyoloji ve Genetik, 4. Basım, Akademisyen Kitapevi, 2021.ISBN: 9786059354387 Sy. 43-59
3 Hücre yapı ve fonksiyonları Güzel Aİ, Pazarbaşı A, Alptekin D, Kasap H, et al(ed), Tıbbi Biyoloji ve Genetik, 4. Basım, Akademisyen Kitapevi, 2021.ISBN: 9786059354387 Sy. 85-160
4 Enerji metabolizması Güzel Aİ, Pazarbaşı A, Alptekin D, Kasap H, et al(ed), Tıbbi Biyoloji ve Genetik, 4. Basım, Akademisyen Kitapevi, 2021.ISBN: 9786059354387 Sy. 133-146
5 Genetik materyalin niteliği Güzel Aİ, Pazarbaşı A, Alptekin D, Kasap H, et al(ed), Tıbbi Biyoloji ve Genetik, 4. Basım, Akademisyen Kitapevi, 2021.ISBN: 9786059354387 Sy. 197-213
6 DNA paketlenmesi ve kromozomun yapısı Güzel Aİ, Pazarbaşı A, Alptekin D, Kasap H, et al(ed), Tıbbi Biyoloji ve Genetik, 4. Basım, Akademisyen Kitapevi, 2021.ISBN: 9786059354387 Sy. 197-213
7 ARA SINAV
8 RNA yapı, sentez ve fonksiyonu Güzel Aİ, Pazarbaşı A, Alptekin D, Kasap H, et al(ed), Tıbbi Biyoloji ve Genetik, 4. Basım, Akademisyen Kitapevi, 2021.ISBN: 9786059354387 Sy. 197-213
9 Genetik kod ve protein sentezi Güzel Aİ, Pazarbaşı A, Alptekin D, Kasap H, et al(ed), Tıbbi Biyoloji ve Genetik, 4. Basım, Akademisyen Kitapevi, 2021.ISBN: 9786059354387 Sy. 197-213
10 Kalıtımın temel prensipleri ve insanda tek gen hastalıklarında Mendel kalıtımı Güzel Aİ, Pazarbaşı A, Alptekin D, Kasap H, et al(ed), Tıbbi Biyoloji ve Genetik, 4. Basım, Akademisyen Kitapevi, 2021.ISBN: 9786059354387 Sy. 293-324
11 Hücre döngüsü ve hücre bölünmesi Güzel Aİ, Pazarbaşı A, Alptekin D, Kasap H, et al(ed), Tıbbi Biyoloji ve Genetik, 4. Basım, Akademisyen Kitapevi, 2021.ISBN: 9786059354387 Sy. 147-160
12 Mutasyon, beslenme ile ilgili genler ve biyoteknolojik ürünlerin önemi Morgan D, Lewis J, Raff M, Johnson AD, ALBERT'S B, Molecular Biology of the cell, Taylor & Francis Group, revised ed, 2014, (ISBN 9780815344643) Sy. 215-223
13 Büyüme ve gelişme, yaşlanma biyolojisi Morgan D, Lewis J, Raff M, Johnson AD, ALBERT'S B, Molecular Biology of the cell, Taylor & Francis Group, revised ed, 2014, (ISBN 9780815344643) Sy. 1-4
14 Kanser moleküler biyolojisi Morgan D, Lewis J, Raff M, Johnson AD, ALBERT'S B, Molecular Biology of the cell, Taylor & Francis Group, revised ed, 2014, (ISBN 9780815344643) Sy. 411-427
15 Dönemin gözden geçirilmesi
16 FİNAL SINAVI

 

Ders Kitabı

Güzel Aİ, Pazarbaşı A, Alptekin D, Kasap H, et al(ed). Tıbbi Biyoloji ve Genetik, 4. Basım, Akademisyen Kitapevi, 2021. (ISBN 9786059354387)

Nelson DL, Cox MM (ed)  Lehninger. Biyokimyanın İlkeleri, 2016. Elçin M (çev.ed), Palme Yayıncılık, (ISBN 9786053551393)

Lodish et al,. Molecular Cell Biology , 2016

Morgan D, Lewis J, Raff M, Johnson AD, Albert's B. Molecular Biology of the cell, Taylor & Francis Group, revised ed, 2014, (ISBN 9780815344643

Önerilen Okumalar/Materyaller

 

DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Katkı Payı %
Katılım
1
10
Laboratuvar / Uygulama
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
Portfolyo
Ödev
1
20
Sunum / Jüri Önünde Sunum
Proje
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınav
1
30
Final Sınavı
1
40
Toplam

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
3
60
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
1
40
Toplam

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Süre (Saat) İş Yükü
Teorik Ders Saati
(Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati)
16
3
48
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati
(Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati)
16
0
Sınıf Dışı Ders Çalışması
0
Arazi Çalışması
0
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
0
Portfolyo
0
Ödev
1
5
5
Sunum / Jüri Önünde Sunum
0
Proje
0
Seminer/Çalıştay
0
Sözlü Sınav
0
Ara Sınavlar
1
12
12
Final Sınavı
1
25
25
    Toplam
90

 

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ

#
Program Yeterlilikleri / Çıktıları
* Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1

Diyetisyenlik mesleğinin gerektirdiği temel, sağlık ve sosyal bilimlere ait kanıta dayalı mesleki bilgileri meslek yaşamı boyunca etkin bir şekilde kullanır.

X
2

Edinmiş olduğu bilgileri toplumun sağlık düzeyini ve yaşam kalitesini yükseltmek için kullanma becerisine sahip olur.

X
3

Bireysel olarak etkin bir şekilde çalışabilme ve ekip içi multidisipliner çalışmalarda sorumluluk alma becerisi kazanır.

4

Beslenme ve Diyetetiğin farklı alanlarında karşılaşabileceği problemleri saptar, tanımlar, yorumlar, karar verir ve çözüme kavuşturur.

X
5

Sağlıklı ve/veya hasta bireyin fizyolojik, çevresel, sosyo-kültürel gereksinimlerine uygun olarak bireye özgü mesleki bilgilerini uygular.

X
6

Alanında kendini geliştirmede doğru ve güvenilir bilgiyi ve çağdaş bilişim teknolojilerini kullanarak kendini sürekli geliştirir.

X
7

Beslenme ve Diyetetik alanı ile ilgili mesleki konularda ulusal ve uluslararası düzeyde sözlü ve yazılı olarak iletişim kurma becerisi edinir.

8

Beslenme ve Diyetetik alanında araştırma yaparken verilerin toplanması, yorumlanması ve sonuçların değerlendirilmesi aşamalarında, toplumsal, bilimsel ve etik değerlere uygun davranır.

X
9

Ulusal ve uluslararası düzeyde bireysel ve toplumsal beslenme önerilerinin geliştirilmesi, besin ve beslenme plan ve politikalarının oluşturulması konusunda bilgi ve uygulamaya yönelik beceri edinir.

10

Görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasal çerçevede mesleki etik bilincine uygun davranır. Meslektaşlarına ve topluma örnek olur.

*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest

 


İzmir Ekonomi Üniversitesi
izto logo
İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı
kuruluşudur.
ieu logo

Sakarya Caddesi No:156
35330 Balçova - İzmir / TÜRKİYE

kampus izmir

Bizi Takip edin

İEU © Tüm hakları saklıdır.