SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ
Beslenme ve Diyetetik
BES 110 | Ders Tanıtım Bilgileri
Dersin Adı |
Tıbbi Biyoloji ve Genetik
|
Kodu
|
Yarıyıl
|
Teori
(saat/hafta) |
Uygulama/Lab
(saat/hafta) |
Yerel Kredi
|
AKTS
|
BES 110
|
Bahar
|
3
|
0
|
3
|
3
|
Ön-Koşul(lar) |
Yok
|
|||||
Dersin Dili |
Türkçe
|
|||||
Dersin Türü |
Zorunlu
|
|||||
Dersin Düzeyi |
Lisans
|
|||||
Dersin Veriliş Şekli | - | |||||
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri | TartışmaSoru & CevapAnlatım / Sunum | |||||
Dersin Koordinatörü | ||||||
Öğretim Eleman(lar)ı | ||||||
Yardımcı(ları) | - |
Dersin Amacı | Bu ders, canlıların sınıflandırılmasını, hücrenin yapısı, organelleri ve hücrelerin birbirleri ile ilişkilerini, enerji metabolizmasını, genetik kontrol mekanizmalarını, insan kalıtım modellerinin tiplerini, özelliklerini ve beslenme bozukluklarında genetiğin önemini öğretmeyi amaçlar. |
Öğrenme Çıktıları |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Ders Tanımı | Bu ders hücrenin yapısını, organellerini ve hücrelerin birbirleri ile ilişkilerini, genetik materyalin yapısal özelliklerini ve replikasyon mekanizmasını, genetik kod ve genetik kontrol mekanizmalarını, insan kalıtım modellerinin tiplerini ve özelliklerini ve beslenme bozukluklarında genetiğin önemini içermektedir. |
|
Temel Ders |
X
|
Uzmanlık/Alan Dersleri | ||
Destek Dersleri | ||
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri | ||
Aktarılabilir Beceri Dersleri |
HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Canlılar sistemi | Güzel Aİ, Pazarbaşı A, Alptekin D, Kasap H, et al(ed), Tıbbi Biyoloji ve Genetik, 4. Basım, Akademisyen Kitapevi, 2021.ISBN: 9786059354387. Sy. 5-24 |
2 | Biyomoleküller | Güzel Aİ, Pazarbaşı A, Alptekin D, Kasap H, et al(ed), Tıbbi Biyoloji ve Genetik, 4. Basım, Akademisyen Kitapevi, 2021.ISBN: 9786059354387 Sy. 43-59 |
3 | Hücre yapı ve fonksiyonları | Güzel Aİ, Pazarbaşı A, Alptekin D, Kasap H, et al(ed), Tıbbi Biyoloji ve Genetik, 4. Basım, Akademisyen Kitapevi, 2021.ISBN: 9786059354387 Sy. 85-160 |
4 | Enerji metabolizması | Güzel Aİ, Pazarbaşı A, Alptekin D, Kasap H, et al(ed), Tıbbi Biyoloji ve Genetik, 4. Basım, Akademisyen Kitapevi, 2021.ISBN: 9786059354387 Sy. 133-146 |
5 | Genetik materyalin niteliği | Güzel Aİ, Pazarbaşı A, Alptekin D, Kasap H, et al(ed), Tıbbi Biyoloji ve Genetik, 4. Basım, Akademisyen Kitapevi, 2021.ISBN: 9786059354387 Sy. 197-213 |
6 | DNA paketlenmesi ve kromozomun yapısı | Güzel Aİ, Pazarbaşı A, Alptekin D, Kasap H, et al(ed), Tıbbi Biyoloji ve Genetik, 4. Basım, Akademisyen Kitapevi, 2021.ISBN: 9786059354387 Sy. 197-213 |
7 | ARA SINAV | |
8 | RNA yapı, sentez ve fonksiyonu | Güzel Aİ, Pazarbaşı A, Alptekin D, Kasap H, et al(ed), Tıbbi Biyoloji ve Genetik, 4. Basım, Akademisyen Kitapevi, 2021.ISBN: 9786059354387 Sy. 197-213 |
9 | Genetik kod ve protein sentezi | Güzel Aİ, Pazarbaşı A, Alptekin D, Kasap H, et al(ed), Tıbbi Biyoloji ve Genetik, 4. Basım, Akademisyen Kitapevi, 2021.ISBN: 9786059354387 Sy. 197-213 |
10 | Kalıtımın temel prensipleri ve insanda tek gen hastalıklarında Mendel kalıtımı | Güzel Aİ, Pazarbaşı A, Alptekin D, Kasap H, et al(ed), Tıbbi Biyoloji ve Genetik, 4. Basım, Akademisyen Kitapevi, 2021.ISBN: 9786059354387 Sy. 293-324 |
11 | Hücre döngüsü ve hücre bölünmesi | Güzel Aİ, Pazarbaşı A, Alptekin D, Kasap H, et al(ed), Tıbbi Biyoloji ve Genetik, 4. Basım, Akademisyen Kitapevi, 2021.ISBN: 9786059354387 Sy. 147-160 |
12 | Mutasyon, beslenme ile ilgili genler ve biyoteknolojik ürünlerin önemi | Morgan D, Lewis J, Raff M, Johnson AD, ALBERT'S B, Molecular Biology of the cell, Taylor & Francis Group, revised ed, 2014, (ISBN 9780815344643) Sy. 215-223 |
13 | Büyüme ve gelişme, yaşlanma biyolojisi | Morgan D, Lewis J, Raff M, Johnson AD, ALBERT'S B, Molecular Biology of the cell, Taylor & Francis Group, revised ed, 2014, (ISBN 9780815344643) Sy. 1-4 |
14 | Kanser moleküler biyolojisi | Morgan D, Lewis J, Raff M, Johnson AD, ALBERT'S B, Molecular Biology of the cell, Taylor & Francis Group, revised ed, 2014, (ISBN 9780815344643) Sy. 411-427 |
15 | Dönemin gözden geçirilmesi | |
16 | FİNAL SINAVI |
Ders Kitabı | Güzel Aİ, Pazarbaşı A, Alptekin D, Kasap H, et al(ed). Tıbbi Biyoloji ve Genetik, 4. Basım, Akademisyen Kitapevi, 2021. (ISBN 9786059354387) Nelson DL, Cox MM (ed) Lehninger. Biyokimyanın İlkeleri, 2016. Elçin M (çev.ed), Palme Yayıncılık, (ISBN 9786053551393) Lodish et al,. Molecular Cell Biology , 2016 Morgan D, Lewis J, Raff M, Johnson AD, Albert's B. Molecular Biology of the cell, Taylor & Francis Group, revised ed, 2014, (ISBN 9780815344643 |
Önerilen Okumalar/Materyaller |
DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Katkı Payı % |
Katılım |
1
|
10
|
Laboratuvar / Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | ||
Portfolyo | ||
Ödev |
1
|
20
|
Sunum / Jüri Önünde Sunum | ||
Proje | ||
Seminer/Çalıştay | ||
Sözlü Sınav | ||
Ara Sınav |
1
|
30
|
Final Sınavı |
1
|
40
|
Toplam |
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı |
3
|
60
|
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı |
1
|
40
|
Toplam |
AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|
Teorik Ders Saati (Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati) |
16
|
3
|
48
|
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati (Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati) |
16
|
0
|
|
Sınıf Dışı Ders Çalışması |
0
|
||
Arazi Çalışması |
0
|
||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği |
0
|
||
Portfolyo |
0
|
||
Ödev |
1
|
5
|
5
|
Sunum / Jüri Önünde Sunum |
0
|
||
Proje |
0
|
||
Seminer/Çalıştay |
0
|
||
Sözlü Sınav |
0
|
||
Ara Sınavlar |
1
|
12
|
12
|
Final Sınavı |
1
|
25
|
25
|
Toplam |
90
|
DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ
#
|
Program Yeterlilikleri / Çıktıları |
* Katkı Düzeyi
|
||||
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
||
1 | Diyetisyenlik mesleğinin gerektirdiği temel, sağlık ve sosyal bilimlere ait kanıta dayalı mesleki bilgileri meslek yaşamı boyunca etkin bir şekilde kullanır. |
X | ||||
2 | Edinmiş olduğu bilgileri toplumun sağlık düzeyini ve yaşam kalitesini yükseltmek için kullanma becerisine sahip olur. |
X | ||||
3 | Bireysel olarak etkin bir şekilde çalışabilme ve ekip içi multidisipliner çalışmalarda sorumluluk alma becerisi kazanır. |
|||||
4 | Beslenme ve Diyetetiğin farklı alanlarında karşılaşabileceği problemleri saptar, tanımlar, yorumlar, karar verir ve çözüme kavuşturur. |
X | ||||
5 | Sağlıklı ve/veya hasta bireyin fizyolojik, çevresel, sosyo-kültürel gereksinimlerine uygun olarak bireye özgü mesleki bilgilerini uygular. |
X | ||||
6 | Alanında kendini geliştirmede doğru ve güvenilir bilgiyi ve çağdaş bilişim teknolojilerini kullanarak kendini sürekli geliştirir. |
X | ||||
7 | Beslenme ve Diyetetik alanı ile ilgili mesleki konularda ulusal ve uluslararası düzeyde sözlü ve yazılı olarak iletişim kurma becerisi edinir. |
|||||
8 | Beslenme ve Diyetetik alanında araştırma yaparken verilerin toplanması, yorumlanması ve sonuçların değerlendirilmesi aşamalarında, toplumsal, bilimsel ve etik değerlere uygun davranır. |
X | ||||
9 | Ulusal ve uluslararası düzeyde bireysel ve toplumsal beslenme önerilerinin geliştirilmesi, besin ve beslenme plan ve politikalarının oluşturulması konusunda bilgi ve uygulamaya yönelik beceri edinir. |
|||||
10 | Görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasal çerçevede mesleki etik bilincine uygun davranır. Meslektaşlarına ve topluma örnek olur. |
*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest