SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ
Beslenme ve Diyetetik
BES 109 | Ders Tanıtım Bilgileri
Dersin Adı |
Davranış Bilimleri ve İletişim
|
Kodu
|
Yarıyıl
|
Teori
(saat/hafta) |
Uygulama/Lab
(saat/hafta) |
Yerel Kredi
|
AKTS
|
BES 109
|
Güz
|
3
|
0
|
3
|
3
|
Ön-Koşul(lar) |
Yok
|
|||||
Dersin Dili |
Türkçe
|
|||||
Dersin Türü |
Zorunlu
|
|||||
Dersin Düzeyi |
Lisans
|
|||||
Dersin Veriliş Şekli | Yüz Yüze | |||||
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri | TartışmaSoru & CevapAnlatım / Sunum | |||||
Dersin Koordinatörü | ||||||
Öğretim Eleman(lar)ı | ||||||
Yardımcı(ları) | - |
Dersin Amacı | Psikoloji ve beslenme bilimleri arasında ilişki kurabilme yönünde farkındalık kazandırmak ve düşünmeye sevk etmek. |
Öğrenme Çıktıları |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Ders Tanımı | Beslenme ve psikoloji arasındaki ilişkileri ortaya koyarak sağlıklı yeme davranışı kazanmaya yönelik bilgiler içermektedir. |
|
Temel Ders |
X
|
Uzmanlık/Alan Dersleri | ||
Destek Dersleri | ||
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri | ||
Aktarılabilir Beceri Dersleri |
HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Psikoloji Bilimi | Morris CG, Psikolojiyi Anlamak, Ayvaşık HB, Sayıl M (Çev) Türk Psikologlar Derneği Yayını, 2015. ISBN:9756761212 Sf. 2-40 |
2 | Sağlık alanında psikolojinin önemi | Morris CG, Psikolojiyi Anlamak, Ayvaşık HB, Sayıl M (Çev) Türk Psikologlar Derneği Yayını, 2015. ISBN:9756761212 Sf. 362-390 |
3 | Sağlık psikolojisinin beslenme alanındaki yeri | Morris CG, Psikolojiyi Anlamak, Ayvaşık HB, Sayıl M (Çev) Türk Psikologlar Derneği Yayını, 2015. ISBN:9756761212 Sf. 362-390 |
4 | Tat algısı ve besin seçimi | Morris CG, Psikolojiyi Anlamak, Ayvaşık HB, Sayıl M (Çev) Türk Psikologlar Derneği Yayını, 2015. ISBN:9756761212 Sf. 40-80 |
5 | Yeme tercihlerinin psikolojik temelleri | Morris CG, Psikolojiyi Anlamak, Ayvaşık HB, Sayıl M (Çev) Türk Psikologlar Derneği Yayını, 2015. ISBN:9756761212 Sf. 40-80 |
6 | Duygusal açlık, iştah ve aşırı yeme psikolojisi | Morris CG, Psikolojiyi Anlamak, Ayvaşık HB, Sayıl M (Çev) Türk Psikologlar Derneği Yayını, 2015. ISBN:9756761212 Sf. 80-186 |
7 | Duygusal açlık, iştah ve aşırı yeme psikolojisi | Morris CG, Psikolojiyi Anlamak, Ayvaşık HB, Sayıl M (Çev) Türk Psikologlar Derneği Yayını, 2015. ISBN:9756761212 Sf. 80-186 |
8 | ARA SINAV | |
9 | Duygusal açlık, iştah ve aşırı yeme psikolojisi | Morris CG, Psikolojiyi Anlamak, Ayvaşık HB, Sayıl M (Çev) Türk Psikologlar Derneği Yayını, 2015. ISBN:9756761212 Sf. 186-290 |
10 | Diyet psikolojisi | Morris CG, Psikolojiyi Anlamak, Ayvaşık HB, Sayıl M (Çev) Türk Psikologlar Derneği Yayını, 2015. ISBN:9756761212 Sf. 186-290 |
11 | Beden algısı, obezite ve zayıflık psikolojisi | Morris CG, Psikolojiyi Anlamak, Ayvaşık HB, Sayıl M (Çev) Türk Psikologlar Derneği Yayını, 2015. ISBN:9756761212 Sf. 290-390 |
12 | Besinlerle arınma davranışı psikolojisi | Morris CG, Psikolojiyi Anlamak, Ayvaşık HB, Sayıl M (Çev) Türk Psikologlar Derneği Yayını, 2015. ISBN:9756761212 Sf. 290-454 |
13 | Yeme bozukluklarının psikolojik temelleri | Morris CG, Psikolojiyi Anlamak, Ayvaşık HB, Sayıl M (Çev) Türk Psikologlar Derneği Yayını, 2015. ISBN:9756761212 Sf. 390-454 |
14 | Tüketici davranışları ve tüketim psikolojisi | Morris CG, Psikolojiyi Anlamak, Ayvaşık HB, Sayıl M (Çev) Türk Psikologlar Derneği Yayını, 2015. ISBN:9756761212 Sf. 390-454 |
15 | Dönemin gözden geçirilmesi | Morris CG, Psikolojiyi Anlamak, Ayvaşık HB, Sayıl M (Çev) Türk Psikologlar Derneği Yayını, 2015. ISBN:9756761212 Sf. 2-454 |
16 | FİNAL SINAVI |
Ders Kitabı | - Morris CG, Psikolojiyi Anlamak, Ayvaşık HB, Sayıl M (Çev) Türk Psikologlar Derneği Yayını, 2015. ISBN:9756761212 |
Önerilen Okumalar/Materyaller |
DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Katkı Payı % |
Katılım |
1
|
10
|
Laboratuvar / Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | ||
Portfolyo | ||
Ödev |
1
|
20
|
Sunum / Jüri Önünde Sunum | ||
Proje | ||
Seminer/Çalıştay | ||
Sözlü Sınav | ||
Ara Sınav |
1
|
30
|
Final Sınavı |
1
|
40
|
Toplam |
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı |
3
|
60
|
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı |
1
|
40
|
Toplam |
AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|
Teorik Ders Saati (Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati) |
16
|
3
|
48
|
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati (Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati) |
16
|
0
|
|
Sınıf Dışı Ders Çalışması |
14
|
1
|
14
|
Arazi Çalışması |
0
|
||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği |
0
|
||
Portfolyo |
0
|
||
Ödev |
1
|
5
|
5
|
Sunum / Jüri Önünde Sunum |
0
|
||
Proje |
0
|
||
Seminer/Çalıştay |
0
|
||
Sözlü Sınav |
0
|
||
Ara Sınavlar |
1
|
8
|
8
|
Final Sınavı |
1
|
15
|
15
|
Toplam |
90
|
DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ
#
|
Program Yeterlilikleri / Çıktıları |
* Katkı Düzeyi
|
||||
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
||
1 | Diyetisyenlik mesleğinin gerektirdiği temel, sağlık ve sosyal bilimlere ait kanıta dayalı mesleki bilgileri meslek yaşamı boyunca etkin bir şekilde kullanır. |
X | ||||
2 | Edinmiş olduğu bilgileri toplumun sağlık düzeyini ve yaşam kalitesini yükseltmek için kullanma becerisine sahip olur. |
X | ||||
3 | Bireysel olarak etkin bir şekilde çalışabilme ve ekip içi multidisipliner çalışmalarda sorumluluk alma becerisi kazanır. |
X | ||||
4 | Beslenme ve Diyetetiğin farklı alanlarında karşılaşabileceği problemleri saptar, tanımlar, yorumlar, karar verir ve çözüme kavuşturur. |
X | ||||
5 | Sağlıklı ve/veya hasta bireyin fizyolojik, çevresel, sosyo-kültürel gereksinimlerine uygun olarak bireye özgü mesleki bilgilerini uygular. |
X | ||||
6 | Alanında kendini geliştirmede doğru ve güvenilir bilgiyi ve çağdaş bilişim teknolojilerini kullanarak kendini sürekli geliştirir. |
|||||
7 | Beslenme ve Diyetetik alanı ile ilgili mesleki konularda ulusal ve uluslararası düzeyde sözlü ve yazılı olarak iletişim kurma becerisi edinir. |
|||||
8 | Beslenme ve Diyetetik alanında araştırma yaparken verilerin toplanması, yorumlanması ve sonuçların değerlendirilmesi aşamalarında, toplumsal, bilimsel ve etik değerlere uygun davranır. |
X | ||||
9 | Ulusal ve uluslararası düzeyde bireysel ve toplumsal beslenme önerilerinin geliştirilmesi, besin ve beslenme plan ve politikalarının oluşturulması konusunda bilgi ve uygulamaya yönelik beceri edinir. |
|||||
10 | Görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasal çerçevede mesleki etik bilincine uygun davranır. Meslektaşlarına ve topluma örnek olur. |
*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest