Bizi takip edin
|
EN

SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ

Beslenme ve Diyetetik

BES 109 | Ders Tanıtım Bilgileri

Dersin Adı
Davranış Bilimleri ve İletişim
Kodu
Yarıyıl
Teori
(saat/hafta)
Uygulama/Lab
(saat/hafta)
Yerel Kredi
AKTS
BES 109
Güz
3
0
3
3

Ön-Koşul(lar)
Yok
Dersin Dili
Türkçe
Dersin Türü
Zorunlu
Dersin Düzeyi
Lisans
Dersin Veriliş Şekli Yüz Yüze
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri Tartışma
Soru & Cevap
Anlatım / Sunum
Dersin Koordinatörü
Öğretim Eleman(lar)ı
Yardımcı(ları) -
Dersin Amacı Psikoloji ve beslenme bilimleri arasında ilişki kurabilme yönünde farkındalık kazandırmak ve düşünmeye sevk etmek.
Öğrenme Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
  • Psikoloji biliminin doğasını anlatabilecektir.
  • Beslenme alanında psikolojinin önemini açıklayabilecektir.
  • Tat algısı ve besin seçiminin psikolojik temellerini açıklayabilecektir.
  • Yeme tercihleri ve psikoloji arasındaki ilişkiyi ifade edebilecektir.
  • Diyet psikolojisini tanımlayabilecektir.
  • Yeme bozukluklarının temelindeki psikolojik problemleri açıklayabilecektir.
Ders Tanımı Beslenme ve psikoloji arasındaki ilişkileri ortaya koyarak sağlıklı yeme davranışı kazanmaya yönelik bilgiler içermektedir.

 



Dersin Kategorisi

Temel Ders
X
Uzmanlık/Alan Dersleri
Destek Dersleri
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri

 

HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Konular Ön Hazırlık
1 Psikoloji Bilimi Morris CG, Psikolojiyi Anlamak, Ayvaşık HB, Sayıl M (Çev) Türk Psikologlar Derneği Yayını, 2015. ISBN:9756761212 Sf. 2-40
2 Sağlık alanında psikolojinin önemi Morris CG, Psikolojiyi Anlamak, Ayvaşık HB, Sayıl M (Çev) Türk Psikologlar Derneği Yayını, 2015. ISBN:9756761212 Sf. 362-390
3 Sağlık psikolojisinin beslenme alanındaki yeri Morris CG, Psikolojiyi Anlamak, Ayvaşık HB, Sayıl M (Çev) Türk Psikologlar Derneği Yayını, 2015. ISBN:9756761212 Sf. 362-390
4 Tat algısı ve besin seçimi Morris CG, Psikolojiyi Anlamak, Ayvaşık HB, Sayıl M (Çev) Türk Psikologlar Derneği Yayını, 2015. ISBN:9756761212 Sf. 40-80
5 Yeme tercihlerinin psikolojik temelleri Morris CG, Psikolojiyi Anlamak, Ayvaşık HB, Sayıl M (Çev) Türk Psikologlar Derneği Yayını, 2015. ISBN:9756761212 Sf. 40-80
6 Duygusal açlık, iştah ve aşırı yeme psikolojisi Morris CG, Psikolojiyi Anlamak, Ayvaşık HB, Sayıl M (Çev) Türk Psikologlar Derneği Yayını, 2015. ISBN:9756761212 Sf. 80-186
7 Duygusal açlık, iştah ve aşırı yeme psikolojisi Morris CG, Psikolojiyi Anlamak, Ayvaşık HB, Sayıl M (Çev) Türk Psikologlar Derneği Yayını, 2015. ISBN:9756761212 Sf. 80-186
8 ARA SINAV
9 Duygusal açlık, iştah ve aşırı yeme psikolojisi Morris CG, Psikolojiyi Anlamak, Ayvaşık HB, Sayıl M (Çev) Türk Psikologlar Derneği Yayını, 2015. ISBN:9756761212 Sf. 186-290
10 Diyet psikolojisi Morris CG, Psikolojiyi Anlamak, Ayvaşık HB, Sayıl M (Çev) Türk Psikologlar Derneği Yayını, 2015. ISBN:9756761212 Sf. 186-290
11 Beden algısı, obezite ve zayıflık psikolojisi Morris CG, Psikolojiyi Anlamak, Ayvaşık HB, Sayıl M (Çev) Türk Psikologlar Derneği Yayını, 2015. ISBN:9756761212 Sf. 290-390
12 Besinlerle arınma davranışı psikolojisi Morris CG, Psikolojiyi Anlamak, Ayvaşık HB, Sayıl M (Çev) Türk Psikologlar Derneği Yayını, 2015. ISBN:9756761212 Sf. 290-454
13 Yeme bozukluklarının psikolojik temelleri Morris CG, Psikolojiyi Anlamak, Ayvaşık HB, Sayıl M (Çev) Türk Psikologlar Derneği Yayını, 2015. ISBN:9756761212 Sf. 390-454
14 Tüketici davranışları ve tüketim psikolojisi Morris CG, Psikolojiyi Anlamak, Ayvaşık HB, Sayıl M (Çev) Türk Psikologlar Derneği Yayını, 2015. ISBN:9756761212 Sf. 390-454
15 Dönemin gözden geçirilmesi Morris CG, Psikolojiyi Anlamak, Ayvaşık HB, Sayıl M (Çev) Türk Psikologlar Derneği Yayını, 2015. ISBN:9756761212 Sf. 2-454
16 FİNAL SINAVI

 

Ders Kitabı

- Morris CG, Psikolojiyi Anlamak, Ayvaşık HB, Sayıl M (Çev) Türk Psikologlar Derneği Yayını, 2015. ISBN:9756761212
-The Psychology of Nutrition, David Booth, Taylor &Francis, 2016
-The Psychology of Eating and Drinking, A. W. Logue, Brunner-Routledge, Taylor-Francis Books, 2004.
-The Psychology of Eating From Healthy to Disordered Behavior, Wiley-Blackwell, 2010

Önerilen Okumalar/Materyaller

 

DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Katkı Payı %
Katılım
1
10
Laboratuvar / Uygulama
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
Portfolyo
Ödev
1
20
Sunum / Jüri Önünde Sunum
Proje
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınav
1
30
Final Sınavı
1
40
Toplam

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
3
60
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
1
40
Toplam

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Süre (Saat) İş Yükü
Teorik Ders Saati
(Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati)
16
3
48
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati
(Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati)
16
0
Sınıf Dışı Ders Çalışması
14
1
14
Arazi Çalışması
0
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
0
Portfolyo
0
Ödev
1
5
5
Sunum / Jüri Önünde Sunum
0
Proje
0
Seminer/Çalıştay
0
Sözlü Sınav
0
Ara Sınavlar
1
8
8
Final Sınavı
1
15
15
    Toplam
90

 

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ

#
Program Yeterlilikleri / Çıktıları
* Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1

Diyetisyenlik mesleğinin gerektirdiği temel, sağlık ve sosyal bilimlere ait kanıta dayalı mesleki bilgileri meslek yaşamı boyunca etkin bir şekilde kullanır.

X
2

Edinmiş olduğu bilgileri toplumun sağlık düzeyini ve yaşam kalitesini yükseltmek için kullanma becerisine sahip olur.

X
3

Bireysel olarak etkin bir şekilde çalışabilme ve ekip içi multidisipliner çalışmalarda sorumluluk alma becerisi kazanır.

X
4

Beslenme ve Diyetetiğin farklı alanlarında karşılaşabileceği problemleri saptar, tanımlar, yorumlar, karar verir ve çözüme kavuşturur.

X
5

Sağlıklı ve/veya hasta bireyin fizyolojik, çevresel, sosyo-kültürel gereksinimlerine uygun olarak bireye özgü mesleki bilgilerini uygular.

X
6

Alanında kendini geliştirmede doğru ve güvenilir bilgiyi ve çağdaş bilişim teknolojilerini kullanarak kendini sürekli geliştirir.

7

Beslenme ve Diyetetik alanı ile ilgili mesleki konularda ulusal ve uluslararası düzeyde sözlü ve yazılı olarak iletişim kurma becerisi edinir.

8

Beslenme ve Diyetetik alanında araştırma yaparken verilerin toplanması, yorumlanması ve sonuçların değerlendirilmesi aşamalarında, toplumsal, bilimsel ve etik değerlere uygun davranır.

X
9

Ulusal ve uluslararası düzeyde bireysel ve toplumsal beslenme önerilerinin geliştirilmesi, besin ve beslenme plan ve politikalarının oluşturulması konusunda bilgi ve uygulamaya yönelik beceri edinir.

10

Görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasal çerçevede mesleki etik bilincine uygun davranır. Meslektaşlarına ve topluma örnek olur.

*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest

 


İzmir Ekonomi Üniversitesi
izto logo
İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı
kuruluşudur.
ieu logo

Sakarya Caddesi No:156
35330 Balçova - İzmir / TÜRKİYE

kampus izmir

Bizi Takip edin

İEU © Tüm hakları saklıdır.