SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ
Beslenme ve Diyetetik
BES 107 | Ders Tanıtım Bilgileri
Dersin Adı |
Genel Kimya Laboratuvarı
|
Kodu
|
Yarıyıl
|
Teori
(saat/hafta) |
Uygulama/Lab
(saat/hafta) |
Yerel Kredi
|
AKTS
|
BES 107
|
Güz
|
2
|
2
|
3
|
4
|
Ön-Koşul(lar) |
Yok
|
|||||
Dersin Dili |
Türkçe
|
|||||
Dersin Türü |
Zorunlu
|
|||||
Dersin Düzeyi |
Lisans
|
|||||
Dersin Veriliş Şekli | Yüz Yüze | |||||
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri | TartışmaSoru & CevapAnlatım / SunumSaha Çalışması / Uygulama | |||||
Dersin Koordinatörü | ||||||
Öğretim Eleman(lar)ı | ||||||
Yardımcı(ları) | - |
Dersin Amacı | Kimya ile ilgili temel kavramları, kuramları ve yasaları kavratarak problem çözme ve doğru düşünme yeteneğini geliştirmek. |
Öğrenme Çıktıları |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Ders Tanımı | Temel kimya ile ilgili genel tanımları, kavramları ve kuramları içerir. |
|
Temel Ders |
X
|
Uzmanlık/Alan Dersleri | ||
Destek Dersleri | ||
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri | ||
Aktarılabilir Beceri Dersleri |
HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Maddenin özellikleri ve ölçümü | Genel Kimya I, İlkeler ve Modern Uygulamalar, Petrucci, Harwood, Herring Co., New York, 10. Baskıdan Çeviri Editörleri: Uyar T, Aksoy S, İnam R, Palme Yayıncılık, 2015. ISBN 9786053550594 Sy. 1-32 |
2 | Atomlar ve atom kuramı | Genel Kimya I, İlkeler ve Modern Uygulamalar, Petrucci, Harwood, Herring Co., New York, 10. Baskıdan Çeviri Editörleri: Uyar T, Aksoy S, İnam R, Palme Yayıncılık, 2015. ISBN 9786053550594 Sy. 33-65 |
3 | Kimyasal bileşikler I | Genel Kimya I, İlkeler ve Modern Uygulamalar, Petrucci, Harwood, Herring Co., New York, 10. Baskıdan Çeviri Editörleri: Uyar T, Aksoy S, İnam R, Palme Yayıncılık, 2015. ISBN 9786053550594 Sy. 65-107 |
4 | Kimyasal bileşikler II | Genel Kimya I, İlkeler ve Modern Uygulamalar, Petrucci, Harwood, Herring Co., New York, 10. Baskıdan Çeviri Editörleri: Uyar T, Aksoy S, İnam R, Palme Yayıncılık, 2015. ISBN 9786053550594 Sy. 65-107 |
5 | Kimyasal tepkimeler I | Genel Kimya I, İlkeler ve Modern Uygulamalar, Petrucci, Harwood, Herring Co., New York, 10. Baskıdan Çeviri Editörleri: Uyar T, Aksoy S, İnam R, Palme Yayıncılık, 2015. ISBN 9786053550594 Sy. 107-139 |
6 | Kimyasal tepkimeler II | Genel Kimya I, İlkeler ve Modern Uygulamalar, Petrucci, Harwood, Herring Co., New York, 10. Baskıdan Çeviri Editörleri: Uyar T, Aksoy S, İnam R, Palme Yayıncılık, 2015. ISBN 9786053550594 Sy. 107-139 |
7 | ARA SINAV | |
8 | Sulu çözelti tepkimelerine giriş | Genel Kimya I, İlkeler ve Modern Uygulamalar, Petrucci, Harwood, Herring Co., New York, 10. Baskıdan Çeviri Editörleri: Uyar T, Aksoy S, İnam R, Palme Yayıncılık, 2015. ISBN 9786053550594 Sy. 139-175 |
9 | Gazlar | Genel Kimya I, İlkeler ve Modern Uygulamalar, Petrucci, Harwood, Herring Co., New York, 10. Baskıdan Çeviri Editörleri: Uyar T, Aksoy S, İnam R, Palme Yayıncılık, 2015. ISBN 9786053550594 Sy. 175-220 |
10 | Termokimya | Genel Kimya I, İlkeler ve Modern Uygulamalar, Petrucci, Harwood, Herring Co., New York, 10. Baskıdan Çeviri Editörleri: Uyar T, Aksoy S, İnam R, Palme Yayıncılık, 2015. ISBN 9786053550594 |
11 | Atomun elektron yapısı | Genel Kimya I, İlkeler ve Modern Uygulamalar, Petrucci, Harwood, Herring Co., New York, 10. Baskıdan Çeviri Editörleri: Uyar T, Aksoy S, İnam R, Palme Yayıncılık, 2015. ISBN 9786053550594 Sy. 297-356 |
12 | Periyodik çizelge ve bazı atom özellikleri | Genel Kimya I, İlkeler ve Modern Uygulamalar, Petrucci, Harwood, Herring Co., New York, 10. Baskıdan Çeviri Editörleri: Uyar T, Aksoy S, İnam R, Palme Yayıncılık, 2015. ISBN 9786053550594 Sy. 356-388 |
13 | Kimyasal bağlar I,II | Genel Kimya I, İlkeler ve Modern Uygulamalar, Petrucci, Harwood, Herring Co., New York, 10. Baskıdan Çeviri Editörleri: Uyar T, Aksoy S, İnam R, Palme Yayıncılık, 2015. ISBN 9786053550594 Sy. 388-478 |
14 | Sıvılar, katılar ve moleküller arası kuvvetler | Genel Kimya I, İlkeler ve Modern Uygulamalar, Petrucci, Harwood, Herring Co., New York, 10. Baskıdan Çeviri Editörleri: Uyar T, Aksoy S, İnam R, Palme Yayıncılık, 2015. ISBN 9786053550594 Sy. 478-534 |
15 | Dönemin gözden geçirilmesi | |
16 | FİNAL SINAVI |
Ders Kitabı | Genel Kimya I, İlkeler ve Modern Uygulamalar, Petrucci, Harwood, Herring Co., New York, 10. Baskıdan Çeviri Editörleri: Uyar T, Aksoy S, İnam R, Palme Yayıncılık, 2015 ISBN 9786053550594. |
Önerilen Okumalar/Materyaller |
DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Katkı Payı % |
Katılım | ||
Laboratuvar / Uygulama |
1
|
30
|
Arazi Çalışması | ||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | ||
Portfolyo | ||
Ödev | ||
Sunum / Jüri Önünde Sunum | ||
Proje | ||
Seminer/Çalıştay | ||
Sözlü Sınav | ||
Ara Sınav |
1
|
30
|
Final Sınavı |
1
|
40
|
Toplam |
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı |
2
|
60
|
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı |
1
|
40
|
Toplam |
AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|
Teorik Ders Saati (Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati) |
16
|
2
|
32
|
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati (Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati) |
16
|
2
|
32
|
Sınıf Dışı Ders Çalışması |
14
|
2
|
28
|
Arazi Çalışması |
0
|
||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği |
0
|
||
Portfolyo |
0
|
||
Ödev |
0
|
||
Sunum / Jüri Önünde Sunum |
0
|
||
Proje |
0
|
||
Seminer/Çalıştay |
0
|
||
Sözlü Sınav |
0
|
||
Ara Sınavlar |
1
|
10
|
10
|
Final Sınavı |
1
|
18
|
18
|
Toplam |
120
|
DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ
#
|
Program Yeterlilikleri / Çıktıları |
* Katkı Düzeyi
|
||||
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
||
1 | Diyetisyenlik mesleğinin gerektirdiği temel, sağlık ve sosyal bilimlere ait kanıta dayalı mesleki bilgileri meslek yaşamı boyunca etkin bir şekilde kullanır. |
X | ||||
2 | Edinmiş olduğu bilgileri toplumun sağlık düzeyini ve yaşam kalitesini yükseltmek için kullanma becerisine sahip olur. |
X | ||||
3 | Bireysel olarak etkin bir şekilde çalışabilme ve ekip içi multidisipliner çalışmalarda sorumluluk alma becerisi kazanır. |
|||||
4 | Beslenme ve Diyetetiğin farklı alanlarında karşılaşabileceği problemleri saptar, tanımlar, yorumlar, karar verir ve çözüme kavuşturur. |
X | ||||
5 | Sağlıklı ve/veya hasta bireyin fizyolojik, çevresel, sosyo-kültürel gereksinimlerine uygun olarak bireye özgü mesleki bilgilerini uygular. |
X | ||||
6 | Alanında kendini geliştirmede doğru ve güvenilir bilgiyi ve çağdaş bilişim teknolojilerini kullanarak kendini sürekli geliştirir. |
X | ||||
7 | Beslenme ve Diyetetik alanı ile ilgili mesleki konularda ulusal ve uluslararası düzeyde sözlü ve yazılı olarak iletişim kurma becerisi edinir. |
|||||
8 | Beslenme ve Diyetetik alanında araştırma yaparken verilerin toplanması, yorumlanması ve sonuçların değerlendirilmesi aşamalarında, toplumsal, bilimsel ve etik değerlere uygun davranır. |
X | ||||
9 | Ulusal ve uluslararası düzeyde bireysel ve toplumsal beslenme önerilerinin geliştirilmesi, besin ve beslenme plan ve politikalarının oluşturulması konusunda bilgi ve uygulamaya yönelik beceri edinir. |
X | ||||
10 | Görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasal çerçevede mesleki etik bilincine uygun davranır. Meslektaşlarına ve topluma örnek olur. |
*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest