SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ
Beslenme ve Diyetetik
BES 106 | Ders Tanıtım Bilgileri
Dersin Adı |
Beslenme İlkeleri ve Etik
|
Kodu
|
Yarıyıl
|
Teori
(saat/hafta) |
Uygulama/Lab
(saat/hafta) |
Yerel Kredi
|
AKTS
|
BES 106
|
Bahar
|
3
|
0
|
3
|
3
|
Ön-Koşul(lar) |
Yok
|
|||||
Dersin Dili |
Türkçe
|
|||||
Dersin Türü |
Zorunlu
|
|||||
Dersin Düzeyi |
Lisans
|
|||||
Dersin Veriliş Şekli | - | |||||
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri | TartışmaSoru & CevapAnlatım / Sunum | |||||
Dersin Koordinatörü | ||||||
Öğretim Eleman(lar)ı | ||||||
Yardımcı(ları) | - |
Dersin Amacı | Beslenme ve Diyetetik bölümünü ve diyetisyenlik mesleğini tanıtarak meslek etik ve deontoloji kurallarını benimsetmek. |
Öğrenme Çıktıları |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Ders Tanımı | Beslenme ve Diyetetik bilimi ile diyetisyenlik mesleğinin etik koşullarda tanıtılmasını, enerji metabolizmasını ve makrobesin öğelerinin vücut çalışmasındaki görevlerini, özelliklerini, bulundukları besinleri, bu besinlerin özelliklerini, kullanım şekillerini, birbirleri ile olan etkileşimlerini içerir. |
|
Temel Ders |
X
|
Uzmanlık/Alan Dersleri | ||
Destek Dersleri | ||
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri | ||
Aktarılabilir Beceri Dersleri |
HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Beslenme Diyetetik biliminin ve diyetisyenlik mesleğinin tanıtımı, mesleki etik ve deontoloji ilkeleri | Tayfur M, Barış O, Baştaş N.N (2011). Dünyada ve Türkiye’de Beslenme Diyetetik Eğitim Öğretimi, Diyetisyenin Meslek Etiği. Ankara: Hatiboğlu Yayıncılık Tayfur M (2014). Diyetisyenin Çalışma Rehberi. Ankara: Hatiboğlu Yayıncılık . Sy. 2-50 |
2 | Beslenmenin Önemi, Sağlık-Beslenme İlişkileri | Türkiye Beslenme Rehberi TÜBER 2022”, T.C. Sağlık Bakanlığı Yayın No: 1031, Ankara 2021 Sy. 37-63 |
3 | Karbonhidratlar-I | Baysal A. Beslenme. 21. Baskı, Hatiboğlu Yayınevi. Ankara, 2022,ISBN 9789757557732 Sy. 19-37 |
4 | Karbonhidratlar-II, Karbonhidrat kaynakları: Tahıllar, un, makarna, şeker, nişasta, bal, pekmez | Baysal A. Beslenme. 21. Baskı, Hatiboğlu Yayınevi. Ankara, 2022, ISBN 9789757557732 Sy. 19-97 |
5 | Karbonhidrat içeren besinlerin beslenme ilkelerine uygun hijyenik ve ekonomik hazırlama ve pişirme yöntemleri ve ısı, asit vb etmenlerin etkileri (uygulama) | Baysal A. Beslenme. 21. Baskı, Hatiboğlu Yayınevi. Ankara, 2022, ISBN 9789757557732 Sy. 19-97 |
6 | Yağlar I | Baysal A. Beslenme. 21. Baskı, Hatiboğlu Yayınevi. Ankara, 2022, ISBN 9789757557732 Sy. 37-53 |
7 | Yağlar II, Farklı yağ türlerinin kullanımı ile ilgili uygulamalar, Uygulamaların enerji ve besin ögesi içeriklerinin hesaplanması | Baysal A. Beslenme. 21. Baskı, Hatiboğlu Yayınevi. Ankara, 2022, ISBN 9789757557732 Sy. 324-329 |
8 | ARA SINAV | |
9 | Proteinler | Baysal A. Beslenme. 21. Baskı, Hatiboğlu Yayınevi. Ankara, 2022, ISBN 9789757557732 Sy. 53-77 |
10 | Protein Kalitesinin Değerlendirilmesi | Baysal A. Beslenme. 21. Baskı, Hatiboğlu Yayınevi. Ankara, 2022, ISBN 9789757557732 Sy. 53-77 |
11 | Yumurta ile ilgili uygulamalar, Uygulamaların enerji ve besin ögesi içeriklerinin hesaplanması, Protein kalitesinin yükseltilmesi amacıyla yapılan karışımlar | Baysal A. Beslenme. 21. Baskı, Hatiboğlu Yayınevi. Ankara, 2022, ISBN 9789757557732 Sy. 294-297 |
12 | Enerji Metabolizması, Besinlerin enerji içerikleri yönünden değerlendirilmesi | Baysal A. Beslenme. 21. Baskı, Hatiboğlu Yayınevi. Ankara, 2022, ISBN 9789757557732 Sy. 377-399 |
13 | Fiziksel Aktivite ve Sağlık | Baysal A. Beslenme. 21. Baskı, Hatiboğlu Yayınevi. Ankara, 2022, ISBN 9789757557732 Sy. 457-537 |
14 | Enerji ve Fiziksel Aktivite Ölçümleri | Baysal A. Beslenme. 21. Baskı, Hatiboğlu Yayınevi. Ankara, 2022, ISBN 9789757557732 Sy. 457-537 |
15 | Dönemin Gözden Geçirilmesi | |
16 | FİNAL SINAVI |
Ders Kitabı | 1. Türkiye Beslenme Rehberi TÜBER 2021”, T.C. Sağlık Bakanlığı Yayın No: 1031, Ankara 2022 2. Baysal A. Beslenme. 21. Baskı, Hatiboğlu Yayınevi. Ankara, 2022, ISBN 9789757557732 3. Whitney, E.N., Rolfes, S.R. (2016) Understanding Nutriton. 14th Edition, Cengage Learning. 4. Mahan, L.K., Raymond, J. (2017) Krause's Food & the Nutrition Care Process (14.baskı). Washington: Elseiver. 5. Berdarier, C.D. ,Dwyer, J.T., Heber, D. (2013). Handbook of Nutrition and Food (Ed by), Third Edition, CRC Press. |
Önerilen Okumalar/Materyaller | Tayfur M, Barış O, Baştaş N.N (2011). Dünyada ve Türkiye’de Beslenme Diyetetik Eğitim Öğretimi, Diyetisyenin Meslek Etiği. Ankara: Hatiboğlu Yayıncılık Tayfur M (2014). Diyetisyenin Çalışma Rehberi. Ankara: Hatiboğlu Yayıncılık |
DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Katkı Payı % |
Katılım | ||
Laboratuvar / Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | ||
Portfolyo | ||
Ödev |
1
|
20
|
Sunum / Jüri Önünde Sunum | ||
Proje | ||
Seminer/Çalıştay | ||
Sözlü Sınav | ||
Ara Sınav |
1
|
35
|
Final Sınavı |
1
|
45
|
Toplam |
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı |
2
|
55
|
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı |
1
|
45
|
Toplam |
AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|
Teorik Ders Saati (Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati) |
16
|
3
|
48
|
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati (Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati) |
16
|
0
|
|
Sınıf Dışı Ders Çalışması |
0
|
||
Arazi Çalışması |
0
|
||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği |
0
|
||
Portfolyo |
0
|
||
Ödev |
1
|
5
|
5
|
Sunum / Jüri Önünde Sunum |
0
|
||
Proje |
0
|
||
Seminer/Çalıştay |
0
|
||
Sözlü Sınav |
0
|
||
Ara Sınavlar |
1
|
12
|
12
|
Final Sınavı |
1
|
25
|
25
|
Toplam |
90
|
DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ
#
|
Program Yeterlilikleri / Çıktıları |
* Katkı Düzeyi
|
||||
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
||
1 | Diyetisyenlik mesleğinin gerektirdiği temel, sağlık ve sosyal bilimlere ait kanıta dayalı mesleki bilgileri meslek yaşamı boyunca etkin bir şekilde kullanır. |
X | ||||
2 | Edinmiş olduğu bilgileri toplumun sağlık düzeyini ve yaşam kalitesini yükseltmek için kullanma becerisine sahip olur. |
X | ||||
3 | Bireysel olarak etkin bir şekilde çalışabilme ve ekip içi multidisipliner çalışmalarda sorumluluk alma becerisi kazanır. |
|||||
4 | Beslenme ve Diyetetiğin farklı alanlarında karşılaşabileceği problemleri saptar, tanımlar, yorumlar, karar verir ve çözüme kavuşturur. |
X | ||||
5 | Sağlıklı ve/veya hasta bireyin fizyolojik, çevresel, sosyo-kültürel gereksinimlerine uygun olarak bireye özgü mesleki bilgilerini uygular. |
X | ||||
6 | Alanında kendini geliştirmede doğru ve güvenilir bilgiyi ve çağdaş bilişim teknolojilerini kullanarak kendini sürekli geliştirir. |
X | ||||
7 | Beslenme ve Diyetetik alanı ile ilgili mesleki konularda ulusal ve uluslararası düzeyde sözlü ve yazılı olarak iletişim kurma becerisi edinir. |
|||||
8 | Beslenme ve Diyetetik alanında araştırma yaparken verilerin toplanması, yorumlanması ve sonuçların değerlendirilmesi aşamalarında, toplumsal, bilimsel ve etik değerlere uygun davranır. |
X | ||||
9 | Ulusal ve uluslararası düzeyde bireysel ve toplumsal beslenme önerilerinin geliştirilmesi, besin ve beslenme plan ve politikalarının oluşturulması konusunda bilgi ve uygulamaya yönelik beceri edinir. |
|||||
10 | Görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasal çerçevede mesleki etik bilincine uygun davranır. Meslektaşlarına ve topluma örnek olur. |
*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest