Bizi takip edin
|
EN

SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ

Beslenme ve Diyetetik

BES 106 | Ders Tanıtım Bilgileri

Dersin Adı
Beslenme İlkeleri ve Etik
Kodu
Yarıyıl
Teori
(saat/hafta)
Uygulama/Lab
(saat/hafta)
Yerel Kredi
AKTS
BES 106
Bahar
3
0
3
3

Ön-Koşul(lar)
Yok
Dersin Dili
Türkçe
Dersin Türü
Zorunlu
Dersin Düzeyi
Lisans
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri Tartışma
Soru & Cevap
Anlatım / Sunum
Dersin Koordinatörü
Öğretim Eleman(lar)ı
Yardımcı(ları) -
Dersin Amacı Beslenme ve Diyetetik bölümünü ve diyetisyenlik mesleğini tanıtarak meslek etik ve deontoloji kurallarını benimsetmek.
Öğrenme Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
  • Beslenme ve Diyetetik biliminin ve diyetisyenlik mesleğinin içeriğini ve işlevlerini tanımlayabilecektir.
  • Beslenme ilkelerini sıralayabilecektir.
  • Besin tüketim ve fiziksel aktivite kayıt yöntemlerini açıklayabilecektir
  • Karbonhidratların, yağların ve proteinlerin sağlıklı beslenme ve vücut çalışmasındaki önemini tanımlayabilecektir
  • Günlük karbonhidrat, protein ve yağ gereksinmesinin karşılanabileceği besin kaynaklarını ve miktarlarını açıklayabilecektir.
  • Diyetin protein kalitesinin önemini ve protein kalitesi değerlendirme yöntemlerini tartışabilecektir.
  • Tahıl, un, makarna, nişasta, şeker, bal vb. besin grubunun fiziksel ve kimyasal özelliklerini öğrenerek sağlıklı beslenmedeki önemlerini tartışabilecektir.
  • Et, yumurta, kurubaklagil besin grubunun fiziksel ve kimyasal özelliklerini öğrenerek sağlıklı beslenmedeki önemini yorumlayabilecektir.
Ders Tanımı Beslenme ve Diyetetik bilimi ile diyetisyenlik mesleğinin etik koşullarda tanıtılmasını, enerji metabolizmasını ve makrobesin öğelerinin vücut çalışmasındaki görevlerini, özelliklerini, bulundukları besinleri, bu besinlerin özelliklerini, kullanım şekillerini, birbirleri ile olan etkileşimlerini içerir.

 



Dersin Kategorisi

Temel Ders
X
Uzmanlık/Alan Dersleri
Destek Dersleri
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri

 

HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Konular Ön Hazırlık
1 Beslenme Diyetetik biliminin ve diyetisyenlik mesleğinin tanıtımı, mesleki etik ve deontoloji ilkeleri Tayfur M, Barış O, Baştaş N.N (2011). Dünyada ve Türkiye’de Beslenme Diyetetik Eğitim Öğretimi, Diyetisyenin Meslek Etiği. Ankara: Hatiboğlu Yayıncılık Tayfur M (2014). Diyetisyenin Çalışma Rehberi. Ankara: Hatiboğlu Yayıncılık . Sy. 2-50
2 Beslenmenin Önemi, Sağlık-Beslenme İlişkileri Türkiye Beslenme Rehberi TÜBER 2022”, T.C. Sağlık Bakanlığı Yayın No: 1031, Ankara 2021 Sy. 37-63
3 Karbonhidratlar-I Baysal A. Beslenme. 21. Baskı, Hatiboğlu Yayınevi. Ankara, 2022,ISBN 9789757557732 Sy. 19-37
4 Karbonhidratlar-II, Karbonhidrat kaynakları: Tahıllar, un, makarna, şeker, nişasta, bal, pekmez Baysal A. Beslenme. 21. Baskı, Hatiboğlu Yayınevi. Ankara, 2022, ISBN 9789757557732 Sy. 19-97
5 Karbonhidrat içeren besinlerin beslenme ilkelerine uygun hijyenik ve ekonomik hazırlama ve pişirme yöntemleri ve ısı, asit vb etmenlerin etkileri (uygulama) Baysal A. Beslenme. 21. Baskı, Hatiboğlu Yayınevi. Ankara, 2022, ISBN 9789757557732 Sy. 19-97
6 Yağlar I Baysal A. Beslenme. 21. Baskı, Hatiboğlu Yayınevi. Ankara, 2022, ISBN 9789757557732 Sy. 37-53
7 Yağlar II, Farklı yağ türlerinin kullanımı ile ilgili uygulamalar, Uygulamaların enerji ve besin ögesi içeriklerinin hesaplanması Baysal A. Beslenme. 21. Baskı, Hatiboğlu Yayınevi. Ankara, 2022, ISBN 9789757557732 Sy. 324-329
8 ARA SINAV
9 Proteinler Baysal A. Beslenme. 21. Baskı, Hatiboğlu Yayınevi. Ankara, 2022, ISBN 9789757557732 Sy. 53-77
10 Protein Kalitesinin Değerlendirilmesi Baysal A. Beslenme. 21. Baskı, Hatiboğlu Yayınevi. Ankara, 2022, ISBN 9789757557732 Sy. 53-77
11 Yumurta ile ilgili uygulamalar, Uygulamaların enerji ve besin ögesi içeriklerinin hesaplanması, Protein kalitesinin yükseltilmesi amacıyla yapılan karışımlar Baysal A. Beslenme. 21. Baskı, Hatiboğlu Yayınevi. Ankara, 2022, ISBN 9789757557732 Sy. 294-297
12 Enerji Metabolizması, Besinlerin enerji içerikleri yönünden değerlendirilmesi Baysal A. Beslenme. 21. Baskı, Hatiboğlu Yayınevi. Ankara, 2022, ISBN 9789757557732 Sy. 377-399
13 Fiziksel Aktivite ve Sağlık Baysal A. Beslenme. 21. Baskı, Hatiboğlu Yayınevi. Ankara, 2022, ISBN 9789757557732 Sy. 457-537
14 Enerji ve Fiziksel Aktivite Ölçümleri Baysal A. Beslenme. 21. Baskı, Hatiboğlu Yayınevi. Ankara, 2022, ISBN 9789757557732 Sy. 457-537
15 Dönemin Gözden Geçirilmesi
16 FİNAL SINAVI

 

Ders Kitabı

1. Türkiye Beslenme Rehberi TÜBER 2021”, T.C. Sağlık Bakanlığı Yayın No: 1031, Ankara 2022

2. Baysal A. Beslenme. 21. Baskı, Hatiboğlu Yayınevi. Ankara, 2022, ISBN 9789757557732

3. Whitney, E.N., Rolfes, S.R. (2016) Understanding Nutriton. 14th Edition, Cengage Learning.

4. Mahan, L.K., Raymond, J. (2017) Krause's Food & the Nutrition Care Process (14.baskı). Washington: Elseiver.

5. Berdarier, C.D. ,Dwyer, J.T., Heber, D. (2013). Handbook of Nutrition and Food (Ed by), Third Edition, CRC Press.

Önerilen Okumalar/Materyaller

Tayfur M, Barış O, Baştaş N.N (2011). Dünyada ve Türkiye’de Beslenme Diyetetik Eğitim Öğretimi, Diyetisyenin Meslek Etiği. Ankara: Hatiboğlu Yayıncılık

Tayfur M (2014). Diyetisyenin Çalışma Rehberi. Ankara: Hatiboğlu Yayıncılık

 

DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Katkı Payı %
Katılım
Laboratuvar / Uygulama
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
Portfolyo
Ödev
1
20
Sunum / Jüri Önünde Sunum
Proje
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınav
1
35
Final Sınavı
1
45
Toplam

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
2
55
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
1
45
Toplam

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Süre (Saat) İş Yükü
Teorik Ders Saati
(Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati)
16
3
48
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati
(Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati)
16
0
Sınıf Dışı Ders Çalışması
0
Arazi Çalışması
0
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
0
Portfolyo
0
Ödev
1
5
5
Sunum / Jüri Önünde Sunum
0
Proje
0
Seminer/Çalıştay
0
Sözlü Sınav
0
Ara Sınavlar
1
12
12
Final Sınavı
1
25
25
    Toplam
90

 

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ

#
Program Yeterlilikleri / Çıktıları
* Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1

Diyetisyenlik mesleğinin gerektirdiği temel, sağlık ve sosyal bilimlere ait kanıta dayalı mesleki bilgileri meslek yaşamı boyunca etkin bir şekilde kullanır.

X
2

Edinmiş olduğu bilgileri toplumun sağlık düzeyini ve yaşam kalitesini yükseltmek için kullanma becerisine sahip olur.

X
3

Bireysel olarak etkin bir şekilde çalışabilme ve ekip içi multidisipliner çalışmalarda sorumluluk alma becerisi kazanır.

4

Beslenme ve Diyetetiğin farklı alanlarında karşılaşabileceği problemleri saptar, tanımlar, yorumlar, karar verir ve çözüme kavuşturur.

X
5

Sağlıklı ve/veya hasta bireyin fizyolojik, çevresel, sosyo-kültürel gereksinimlerine uygun olarak bireye özgü mesleki bilgilerini uygular.

X
6

Alanında kendini geliştirmede doğru ve güvenilir bilgiyi ve çağdaş bilişim teknolojilerini kullanarak kendini sürekli geliştirir.

X
7

Beslenme ve Diyetetik alanı ile ilgili mesleki konularda ulusal ve uluslararası düzeyde sözlü ve yazılı olarak iletişim kurma becerisi edinir.

8

Beslenme ve Diyetetik alanında araştırma yaparken verilerin toplanması, yorumlanması ve sonuçların değerlendirilmesi aşamalarında, toplumsal, bilimsel ve etik değerlere uygun davranır.

X
9

Ulusal ve uluslararası düzeyde bireysel ve toplumsal beslenme önerilerinin geliştirilmesi, besin ve beslenme plan ve politikalarının oluşturulması konusunda bilgi ve uygulamaya yönelik beceri edinir.

10

Görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasal çerçevede mesleki etik bilincine uygun davranır. Meslektaşlarına ve topluma örnek olur.

*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest

 


İzmir Ekonomi Üniversitesi
izto logo
İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı
kuruluşudur.
ieu logo

Sakarya Caddesi No:156
35330 Balçova - İzmir / TÜRKİYE

kampus izmir

Bizi Takip edin

İEU © Tüm hakları saklıdır.