Bizi takip edin
|
EN

SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ

Beslenme ve Diyetetik

BES 105 | Ders Tanıtım Bilgileri

Dersin Adı
Beslenme İlkeleri ve Laboratuarı I
Kodu
Yarıyıl
Teori
(saat/hafta)
Uygulama/Lab
(saat/hafta)
Yerel Kredi
AKTS
BES 105
Güz
3
2
4
6

Ön-Koşul(lar)
Yok
Dersin Dili
Türkçe
Dersin Türü
Zorunlu
Dersin Düzeyi
Lisans
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri Tartışma
Soru & Cevap
Deney / Laboratuvar / Atölye uygulama
Anlatım / Sunum
Dersin Koordinatörü
Öğretim Eleman(lar)ı
Yardımcı(ları)
Dersin Amacı Su, elektrolitler, mineralller ve vitaminlerin sağlıklı beslenme ve vücut çalışmasındaki önemini öğreterek besinlerin bu besin öğeleri açısından değerlendirilmesini, farklı yaş ve cinsiyete göre günlük su, mineral, vitamin gereksinmeleri ile bunların sağlanabileceği besinlerin tür ve miktarını kavratmak ve sağlıklı beslenme için öneriler geliştirmek.
Öğrenme Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
  • Laboratuvarda çalışma prensiplerini öğrenip uygulayabilecektir.
  • Farklı besin gruplarında yer alan besinlerin ölçü alma yöntemlerini ve miktarlarını saptayabilecektir.
  • Farklı besin gruplarının (tahıllar, süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, kurubaklagiller ve sebze meyveler) hazırlama, pişirme, saklama yöntemlerinin besin kalite ve değerlerine etkilerini açıklayabilecektir.
  • Farklı besin gruplarının (tahıllar, süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, kurubaklagiller ve sebze meyveler) enerji ve besin ögesi içeriklerinin hesaplanmasını öğrenerek besin hazırlama ve pişirmedeki önemini açıklayabilecektir.
  • Menü planlamayı etkileyen etmenleri öğrenerek menü planlama konusunda karar verebilecektir.
  • Besin işleme, saklamanın önemini ve yöntemlerini tartışabilecektir.
Ders Tanımı Besinlerin sağlık, hijyen,ekonomik ve besin değerleri yönünden temel ilkelere uygun olarak hazırlanması ve pişirilmesi becerileri kazandırmaya yönelik bilgiler içermektedir.

 



Dersin Kategorisi

Temel Ders
X
Uzmanlık/Alan Dersleri
Destek Dersleri
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri

 

HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Konular Ön Hazırlık
1 Laboratuvarda genel çalışma ilkeleri Türkiye Beslenme Rehberi TÜBER 2015”, T.C. Sağlık Bakanlığı Yayın No: 1031, Ankara 2016 Sf. 73-87
2 Besinlerin ölçü ve miktarlarının saptanmasına yönelik laboratuvar uygulaması Rakıcıoğlu N, Et Al. Yemek ve Besin Fotoğraf Kataloğu Ölçü ve Miktarlar. Ankara: Ata Ofset Matbaacılık, 2010 Sf. 1-131
3 Besinleri hazırlama ve pişirmede kullanılan araç, gereç vb. Ürünlerin beslenme ve sağlık açısından değerlendirilmesi Baysal A. Beslenme. 21. Baskı, Hatiboğlu Yayınevi. Ankara, 2022, ISBN 9789757557732 Sf. 249-274
4 Süt ve türevlerinin beslenme ve sağlık açısından önemi Süt ve ürünlerinin beslenme ilkelerine, sağlık, hijyen ve ekonomik kurallara uygun hazırlanma ve pişirilmesi Baysal A. Beslenme. 21. Baskı, Hatiboğlu Yayınevi. Ankara, 2022, ISBN 9789757557732 Sf. 294-300
5 Et, tavuk, balığın beslenme ve sağlık açısından önemi Et ve ürünlerinin beslenme ilkelerine, sağlık, hijyen ve ekonomik kurallara uygun hazırlanma ve pişirilmesi Baysal A. Beslenme. 21. Baskı, Hatiboğlu Yayınevi. Ankara, 2022, ISBN 9789757557732 Sf. 274-284
6 Kurubaklagillerin ve yağlı tohumların beslenme ve sağlık açısından önemi Kurubaklagillerin ve yağlı tohumların beslenme, sağlık, hijyen ve ekonomik kurallara uygun hazırlanma ve pişirilmesi Baysal A. Beslenme. 21. Baskı, Hatiboğlu Yayınevi. Ankara, 2022, ISBN 9789757557732 Sf. 284-294
7 Sebze ve meyvelerin beslenme ve sağlık açısından önemi Sebze ve meyvelerin beslenme ilkelerine, sağlık, hijyen ve ekonomik kurallara uygun hazırlanma ve pişirilmesi Baysal A. Beslenme. 21. Baskı, Hatiboğlu Yayınevi. Ankara, 2022, ISBN 9789757557732 Sf. 308-320
8 ARA SINAVI
9 Diğer besinlerin (tahıllar, şeker, bal vb)sağlık açısından önemi Diğer besinlerle ilgili uygulamalar Baysal A. Beslenme. 21. Baskı, Hatiboğlu Yayınevi. Ankara, 2022, ISBN 9789757557732 Sf. 325-339
10 Besin İşleme Yöntemleri Tarhana, erişte, reçel ve turşu yapımı Baysal A. Beslenme. 21. Baskı, Hatiboğlu Yayınevi. Ankara, 2022, ISBN 9789757557732 Sf. 339-353
11 Menü planlama ilkeleri Kutluay M, Toplu Beslenme ve Kurumlar için Standart Yemek Tarifeleri, 2020, 8. Baskı, Hatipoğlu Yayınları, ISBN 9789757527572 Sf. 31-130
12 Aile bireylerinin gereksinmelerine, alışkanlıklarına, aile bütçesine ve olanaklarına uygun 7 günlük menü planlama Baysal A. Beslenme. 21. Baskı, Hatiboğlu Yayınevi. Ankara, 2022, ISBN 9789757557732 Sf. 403-447
13 Öğrencilerin kendi diyetlerinin vitamin ve mineral içeriğini belirleme ve değerlendirmeleri ve sunmaları Önceki dersler
14 Öğrencilerin kendi diyetlerinin vitamin ve mineral içeriğini belirleme ve değerlendirmeleri ve sunmaları Önceki dersler
15 Dönemin gözden geçirilmesi
16 FİNAL SINAVI

 

Ders Kitabı

1. Türkiye Beslenme Rehberi TÜBER 2015”, T.C. Sağlık Bakanlığı Yayın No: 1031, Ankara 2016

2. Baysal A. Beslenme. 21. Baskı, Hatiboğlu Yayınevi. Ankara, 2022, ISBN 9789757557732

3.Whitney, E.N., Rolfes, S.R. (2016) Understanding Nutriton. 14th Edition, Cengage Learning.

4.Mahan, L.K., Raymond, J. (2017) Krause's Food & the Nutrition Care Process (14.baskı). Washington: Elseiver.

5.Berdarier, C.D. ,Dwyer, J.T., Heber, D. (2013). Handbook of Nutrition and Food (Ed by), Third Edition, CRC Press.

6.Kutluay M, Toplu Beslenme ve Kurumlar için Standart Yemek Tarifeleri, 2020, 8. Baskı, Hatipoğlu Yayınları,          ISBN 9789757527572

7.Rakıcıoğlu N, Et Al. Yemek ve Besin Fotoğraf Kataloğu Ölçü ve Miktarlar. Ankara: Ata Ofset Matbaacılık, 2010.

Önerilen Okumalar/Materyaller

 

DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Katkı Payı %
Katılım
1
5
Laboratuvar / Uygulama
1
20
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
Portfolyo
Ödev
1
10
Sunum / Jüri Önünde Sunum
Proje
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınav
1
25
Final Sınavı
1
40
Toplam

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
4
60
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
1
40
Toplam

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Süre (Saat) İş Yükü
Teorik Ders Saati
(Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati)
16
3
48
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati
(Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati)
16
2
32
Sınıf Dışı Ders Çalışması
14
1
14
Arazi Çalışması
0
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
0
Portfolyo
0
Ödev
1
14
14
Sunum / Jüri Önünde Sunum
0
Proje
0
Seminer/Çalıştay
0
Sözlü Sınav
0
Ara Sınavlar
1
27
27
Final Sınavı
1
45
45
    Toplam
180

 

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ

#
Program Yeterlilikleri / Çıktıları
* Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1

Diyetisyenlik mesleğinin gerektirdiği temel, sağlık ve sosyal bilimlere ait kanıta dayalı mesleki bilgileri meslek yaşamı boyunca etkin bir şekilde kullanır.

X
2

Edinmiş olduğu bilgileri toplumun sağlık düzeyini ve yaşam kalitesini yükseltmek için kullanma becerisine sahip olur.

X
3

Bireysel olarak etkin bir şekilde çalışabilme ve ekip içi multidisipliner çalışmalarda sorumluluk alma becerisi kazanır.

4

Beslenme ve Diyetetiğin farklı alanlarında karşılaşabileceği problemleri saptar, tanımlar, yorumlar, karar verir ve çözüme kavuşturur.

X
5

Sağlıklı ve/veya hasta bireyin fizyolojik, çevresel, sosyo-kültürel gereksinimlerine uygun olarak bireye özgü mesleki bilgilerini uygular.

X
6

Alanında kendini geliştirmede doğru ve güvenilir bilgiyi ve çağdaş bilişim teknolojilerini kullanarak kendini sürekli geliştirir.

X
7

Beslenme ve Diyetetik alanı ile ilgili mesleki konularda ulusal ve uluslararası düzeyde sözlü ve yazılı olarak iletişim kurma becerisi edinir.

X
8

Beslenme ve Diyetetik alanında araştırma yaparken verilerin toplanması, yorumlanması ve sonuçların değerlendirilmesi aşamalarında, toplumsal, bilimsel ve etik değerlere uygun davranır.

9

Ulusal ve uluslararası düzeyde bireysel ve toplumsal beslenme önerilerinin geliştirilmesi, besin ve beslenme plan ve politikalarının oluşturulması konusunda bilgi ve uygulamaya yönelik beceri edinir.

10

Görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasal çerçevede mesleki etik bilincine uygun davranır. Meslektaşlarına ve topluma örnek olur.

*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest

 


İzmir Ekonomi Üniversitesi
izto logo
İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı
kuruluşudur.
ieu logo

Sakarya Caddesi No:156
35330 Balçova - İzmir / TÜRKİYE

kampus izmir

Bizi Takip edin

İEU © Tüm hakları saklıdır.